Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.

Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

KMSKA 2.0 / Nieuwsbrief

VOLG ONS OP FACEBOOK, TWITTER, YOUTUBE, FLICKR, WORDPRESS EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Bekijk de foto's van het KMSKA op Flickr Het KMSKA blogt op wordpress Volg het KMSKA op Pinterest
 

KMSKA op reis

print

Het KMSKA leent geregeld kunstwerken uit voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ontdek waar je onze reizende werken kan bewonderen.

Temptation: The Demons of James Ensor

Art Institute Chicago
23 november 2014 - 25 januari 2015 

In 2006 kocht het Art Institute een van Ensors meest spectaculaire tekeningen. De bekoring van Sint Antonius is een verrassende assemblage van 51 losse tekeningen, het is tevens een van de meest groteske composities die Ensor ooit maakte. De tekening staat centraal in de tentoonstelling Temptation: The Demons of James Ensor, een co-organisatie van het Art Institute en het J. Paul Getty Museum in samenwerking met het KMSKA. Nagenoeg de volledige verzameling Ensorschilderijen van het KMSKA bieden samen met  De bekoring van Sint Antonius een beknopt maar krachtig beeld van Ensors kunst. 

Museo de Arte Flamenco y Holandés de Madrid

15 oktober 2014 – 2 februari 2015

Dit najaar reist een selectie van 21 schilderijen uit de collectie van het KMSKA naar Madrid voor de expo Museo de Arte Flamenco y Holandés de Madrid in het Fundación Carlos de Amberes. Het gaat o.a. om werken van de hand van Peter Paul Rubens, Jan Fijt, David Teniers II, Anthony Van Dyck en Frans Snijders.

Lucas Cranach I, Caritas, KMSKA

Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen

Museum Catharijneconvent Utrecht
12 september 2014 – 1 maart 2015

Museum Catharijneconvent presenteert de tentoonstelling Ik geef om jou! Naastenliefde door de eeuwen heen. Deze brede cultuurhistorische expositie brengt op een indringende en interactieve manier de geschiedenis en de ontwikkeling van de naastenliefde in beeld. Voor deze expo reisden enkele werken uit de collectie van het KMSKA - waaronder Caritas van Lucas Cranach I – naar Utrecht

Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld

Rijksmuseum Twenthe
7 september 2014 - 4 januari 2015

In de 15de eeuw ontdekt de mens de wereld en zichzelf. Dat is de stelling die wordt verbeeld in Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld. In deze tentoonstelling gaan hedendaagse wetenschappers, historici, filosofen en publicisten op zoek naar aanwijzingen voor dit denkraam in de ruim veertig Vroegnederlandse schilderijen uit de collecties van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en Rijksmuseum Twenthe.

Omslag publicatie Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld

Publicatie

Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld is het boek bij de gelijknamige tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe. Vanuit uiteenlopende standpunten wekken acht vooraanstaande wetenschappers, (kunst)historici, theologen en publicisten de late middeleeuwen weer tot leven. Hun conclusie is even verrassend als ontnuchterend: wat begon als een zoektocht naar God, eindigde misschien wel eindigde misschien wel met de onttovering van de wereld.

Meesters uit het KMSKA in het Groeningemuseum

Groeningemuseum, Brugge
Langdurige bruikleen

Gerard David, Rust tijdens de vlucht naar Egypte, KMSKATien kunstwerken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen reisden af naar Brugge. Daar zullen ze, samen met evenveel werken uit het Mauritshuis in Den Haag, de collectie 15de en 16de-eeuwse kunst van het Groeningenmuseum versterken. Het gaat daarbij o.a. over schilderijen van de hand van Gerard David, Ambrosius Benson en Jan Provoost. Je kan de bruiklenen nog tot 2015 in het Brugse museum bewonderen.
 

  

   

 

Abraham Mignon in Rome

Belgische ambassade, Rome
Langdurige bruikleen

Het schilderij Bloemen in een vaas van de Nederlandse schilder Abraham Mignon reisde van Antwerpen naar Rome waar het als langdurige bruikleen een plekje kreeg in de Belgische ambassade.

Anoniem in Amsterdam

Amsterdam Museum, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 1599 maakte een anonieme meester een familieportret van de Amsterdamse korenkoopman Thomas Gerritszn Doesburch, zijn vrouw Claesje Hendricksdr Roeclaes en hun kroost. Hij deed dat in een periode waarin het kerngezin - met vader, moeder en kinderen - dé hoeksteen van de westerse samenleving werd. Het portret uit de collectie van het KMSKA verblijft gedurende de renovatie van het museumgebouw in Amsterdam, waar je het in het Amsterdam Museum bewonderen kan.

Rembrandt in Amsterdam

Rembrandthuis, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 2009 werd bekend dat het schilderij Portret van Predikant Eleazar Swalmius van de hand van de Hollandse meester Rembrandt was. Tijdens de renovatie van het KMSKA kan je het werk bewonderen in het Rembrandthuis in Amsterdam 

Van Dyck in de VS

Worcester Art Museum
Langdurige bruikleen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen geeft het schilderij Portret van een man van Antoon Van Dyck langdurig in bruikleen aan het gerenommeerde Worcester Art Museum in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het portret zal ter plaatse gerestaureerd worden.

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50