KMSKA 2.0 / Nieuwsbrief


VOLG ONS OP FACEBOOK, TWITTER, YOUTUBE, FLICKR, WORDPRESS EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Bekijk de foto's van het KMSKA op Flickr Het KMSKA blogt op wordpress Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

KMSKA op reis

print

Het KMSKA leent geregeld kunstwerken uit voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ontdek waar je onze reizende werken kan bewonderen.

Drama and Tenderness – Flemish, Spanish and Italian Art of the Baroque

MNHA, Luxemburg
10 november 2017 – 1 oktober 2019

Het KMSKA organiseert samen met het Musée National d’Histoire et d’Art in Luxemburg de tentoonstelling Drama and Tenderness - Flemish, Spanish and Italian Art of the Baroque. Deze fijnproeversexpo brengt een dertigtal werken samen van Rubens, Van Dyck en Jordaens met Murillo, Ribalta en Zurbarán.  De kunstwerken zijn afkomstig uit beide museale collecties en uit drie prestigieuze privéverzamelingen. De expo toont de uitwisseling tussen Vlaamse, Italiaanse en Spaanse barokmeesters.

Campagnebeeld Drama & Tenderness

Veel lokaal gevierde kunstgoden waren minder honkvast dan je zou denken. Schilders deden elders ideeën op en ambieerden soms een internationale carrière, zoals de Antwerpenaren Rubens en Van Dyck. In Rome ontdekten Vlaamse kunstenaars het verbluffende werk van Caravaggio, om diens stijl met scherpe lichtcontrasten in het Noorden te introduceren. Vanuit het Napels van Ribera waaide het schilderen van de duisternis over naar Spanje. Daar brachten Velázquez, Ribalta en Zurbarán het stijlmiddel tot een ongeziene hoogte. In de tweede helft van de 17de eeuw keken Spaanse kunstenaars dan weer eerder naar het heldere en kleurrijke palet en de poëzie van Rubens.  

Nog tot de heropening van het Koninklijk Museum in het najaar van 2019. 

Jan van Eyck in Londen

The National Gallery, Londen
Langdurige bruikleen

Met het werk Heilige Barbara vertelt de Vlaamse Primitief Jan van Eyck het verhaal van de Heilige Barbara van Nicodemië. De extreem fijne uitwerking van deze doodverf, of onderschildering, is uniek en innoverend. Nadat hij de luchtpartij geschilderd had, staakte van Eyck zijn werk. Tot vandaag is de Heilige Barbara het oudste onvoltooide paneel in de schilderkunst van de Nederlanden. Toch voorzag van Eyck het van zijn signatuur. Tijdens de renovatie van het KMSKA kan je het werk bewonderen in The National Gallery te Londen.

Abraham Mignon in Rome

Belgische ambassade, Rome
Langdurige bruikleen

Het schilderij Bloemen in een vaas van de Nederlandse schilder Abraham Mignon reisde van Antwerpen naar Rome waar het als langdurige bruikleen een plekje kreeg in de Belgische ambassade.

Anoniem in Amsterdam

Amsterdam Museum, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 1599 maakte een anonieme meester een familieportret van de Amsterdamse korenkoopman Thomas Gerritszn Doesburch, zijn vrouw Claesje Hendricksdr Roeclaes en hun kroost. Hij deed dat in een periode waarin het kerngezin - met vader, moeder en kinderen - dé hoeksteen van de westerse samenleving werd. Het portret uit de collectie van het KMSKA verblijft gedurende de renovatie van het museumgebouw in Amsterdam, waar je het in het Amsterdam Museum bewonderen kan.

Rembrandt in Amsterdam

Rembrandthuis, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 2009 werd bekend dat het schilderij Portret van Predikant Eleazar Swalmius van de hand van de Hollandse meester Rembrandt was. Tijdens de renovatie van het KMSKA kan je het werk bewonderen in het Rembrandthuis in Amsterdam 

Van Dyck in de VS

Worcester Art Museum
Langdurige bruikleen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen geeft het schilderij Portret van een man van Antoon Van Dyck langdurig in bruikleen aan het gerenommeerde Worcester Art Museum in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het portret werd ter plaatse gerestaureerd.

  share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50