KMSKA 2.0 / Nieuwsbrief


VOLG ONS OP FACEBOOK, TWITTER, YOUTUBE, FLICKR, WORDPRESS EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Bekijk de foto's van het KMSKA op Flickr Het KMSKA blogt op wordpress Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

KMSKA op reis

print

Het KMSKA leent geregeld kunstwerken uit voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ontdek waar je onze reizende werken kan bewonderen.

Intrigue: James Ensor by Luc Tuymans

Royal Academy of Arts, Londen
29 oktober 2016 - 29 januari 2017

Campagnebeeld Intrigue: James Ensor by Luc Tuymans

Curator Luc Tuymans brengt Ensor naar Londen voor een tentoonstelling in de Royal Academy of Arts. In Intrigue: James Ensor curated by Luc Tuymans maakt de hedendaagse Antwerpse kunstenaar een selectie uit het subversieve, theatrale, satirische en maatschappijkritische werk van James Ensor (1860-1949). De titel van de tentoonstelling verwijst naar De intrige, een van Ensors topwerken uit de collectie van het KMSKA, en het lievelingswerk van Tuymans. Het wordt geen overzichtsexpo, wel een introductie aan de hand van een selectie schilderijen, tekeningen en etsen. Het KMSKA heeft de grootste Ensorcollectie ter wereld en werkte voor deze expo nauw samen met de Royal Academy of Arts. 

In het septembernummer van ZAAL Z ging KMSKA-directeur Manfred Sellink in gesprek met Luc Tuymans over deze expo en het oeuvre van Ensor.

Jules Schmalzigaug en het kookboek van het futurisme

Campagnebeeld Jules Schmalzigaug en het kookboek van het futurisme

Mu.zee, Oostende
28 oktober 2016 – 5 maart 2017

Jules Schmalzigaug en het kookboek van het futurisme wil een eerbetoon brengen aan het korte maar intense leven van de Belgische futurist. In 2017 zal het honderd jaar geleden zijn dat Schmalzigaug het leven liet in Den Haag. Hij was de allereerste Belgische schilder die zich kon manifesteren in de kern van een internationale avant-gardestroming: het Italiaanse futurisme. Voor deze expo reisden verschillende werken van Schmalzigaug uit de collectie van het KMSKA, waaronder enkele onlangs verworven werken op papier naar Mu.zee
 

El arte de Clara Peeters

Museo Nacional del Prado, Madrid
25 oktober 2016 - 19 februari 2017

El arte de Clara Peeters

Clara Peeters was een buitenbeentje. Ze was een van de weinige vrouwelijke kunstschilders én een van de pioniers in de ontwikkeling van het stilleven als genre. Deze tentoonstelling reisde na een zomer Het Gulden Cabinet in Antwerpen door naar het Museo Nacional del Prado in Madrid.

Myth and Mystique: The Cleveland Table Fountain

The Cleveland Museum of Art
9 oktober 2016 - 26 februari 2017

Jan van Eyck, Madonna bij de fontein (detail), KMSKA

Dit najaar is de Madonna bij de fontein van Jan van Eyck uit de collectie van het museum te zien in Cleveland. Het werk krijgt een plek in de expo Myth and Mystique: The Cleveland Table Fountain.

Vleiend penseel. Caesar van Everdingen (1616/1617 – 1678)

Stedelijk Museum, Alkmaar
24 september 2016 – 22 januari 2017

Detail Portret van een meisje als jageres, Caesar van Everdingen, KMSKA

Detail Portret van een meisje als jageres, Caesar van Everdingen, KMSKA

Vierhonderd jaar na zijn geboorte presenteert Stedelijk Museum Alkmaar de eerste monografische tentoonstelling over Caesar van Everdingen: grootmeester van het Hollands classicisme. Speciaal voor deze tentoonstelling werd Portret van een meisje als jageres uit de collectie van het KMSKA ter plaatse in Alkmaar gerestaureerd.

Le Rêve

Musée Cantini, Marseille
17 september 2016 - 22 januari 2017

Campagnebeeld La Rêve

Een tentoonstelling over de mysterieuze wereld van de droom in Musée Cantini. Voor deze expo reisde Le cap des tempêtes van René Magritte uit de collectie van het KMSKA naar Marseille.

Abraham Mignon in Rome

Belgische ambassade, Rome
Langdurige bruikleen

Het schilderij Bloemen in een vaas van de Nederlandse schilder Abraham Mignon reisde van Antwerpen naar Rome waar het als langdurige bruikleen een plekje kreeg in de Belgische ambassade.

Anoniem in Amsterdam

Amsterdam Museum, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 1599 maakte een anonieme meester een familieportret van de Amsterdamse korenkoopman Thomas Gerritszn Doesburch, zijn vrouw Claesje Hendricksdr Roeclaes en hun kroost. Hij deed dat in een periode waarin het kerngezin - met vader, moeder en kinderen - dé hoeksteen van de westerse samenleving werd. Het portret uit de collectie van het KMSKA verblijft gedurende de renovatie van het museumgebouw in Amsterdam, waar je het in het Amsterdam Museum bewonderen kan.

Rembrandt in Amsterdam

Rembrandthuis, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 2009 werd bekend dat het schilderij Portret van Predikant Eleazar Swalmius van de hand van de Hollandse meester Rembrandt was. Tijdens de renovatie van het KMSKA kan je het werk bewonderen in het Rembrandthuis in Amsterdam 

Van Dyck in de VS

Worcester Art Museum
Langdurige bruikleen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen geeft het schilderij Portret van een man van Antoon Van Dyck langdurig in bruikleen aan het gerenommeerde Worcester Art Museum in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het portret werd ter plaatse gerestaureerd.

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50