KMSKA 2.0 / Nieuwsbrief

VOLG ONS OP FACEBOOK, TWITTER, YOUTUBE, FLICKR, WORDPRESS EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Bekijk de foto's van het KMSKA op Flickr Het KMSKA blogt op wordpress Volg het KMSKA op Pinterest
 

KMSKA op reis

print

Het KMSKA leent geregeld kunstwerken uit voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ontdek waar je onze reizende werken kan bewonderen.

Campagnebeeld Van Bosch tot Bruegel Van Bosch tot Bruegel – De ontdekking van het dagelijks leven

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
10 oktober 2015 tot 17 januari 2016

Deze expo in Museum Boijmans Van Beuningen bevat een selectie van politiek incorrecte schilder- en prentkunst van het hoogste niveau. Voor de gelegenheid reist 'Stadsontvanger' van Marinus van Reymerswale uit de KMSKA-collectie naar Rotterdam.
 

Kleur ontketend. Moderne kunst in de Lage Landen 1885 – 1914

Gemeentemuseum, Den Haag
3 oktober 2015 – 4 januari 2016

Rik Wouters, Lezende vrouw, KMSKA - Lukas Art in Flanders, foto: Hugo Maertens

Rik Wouters, Lezende vrouw, KMSKA - Lukas Art in Flanders, foto: Hugo Maertens

In de korte periode tussen 1885 en het begin van de Eerste Wereldoorlog vindt in de schilderkunst van de Lage Landen een moderne Renaissance plaats. Kleur wordt bevrijd van de ketenen van de zichtbare werkelijkheid. Gras kan ineens koel blauw zijn, een gezicht is helder paars en bomen kleuren rood. Kleur heeft een eigen betekenis gekregen. Het is een van de belangrijkste momenten in de moderne kunstgeschiedenis. De inspiratie komt van de Franse (neo)impressionisten, maar de kunstenaars in de Lage Landen geven hier een geheel eigen invulling aan. Kleur ontketend in het Gemeentemuseum in Den Haag toont de wisselwerking tussen beide landen met zowel duidelijke verschillen als overeenkomsten. Van de Franse godfathers van kleur als Claude Monet, Paul Signac, Henri Matisse en Paul Cézanne tot de meesters van de Lage Landen als Leo Gestel, Jan Toorop, Piet Mondriaan, James Ensor, Jan Sluijters, Henry Van de Velde en Rik Wouters: ze komen allemaal samen en het resultaat is een waar feest voor het oog.

In het najaarsnummer van ZAAL Z gaan Doede Hardeman (curator van de expo) en KMSKA-conservator Herwig Todts in gesprek over het thema van de expo.

Kleur ontketend komt tot stand in nauwe samenwerking met het KMSKA, dat niet alleen topwerken in bruikleen geeft maar ook een belangrijke bijdrage levert aan het onderzoek en de bijbehorende tentoonstellingscatalogus. Deze samenwerking sluit mooi aan op het culturele feestjaar Vlaanderen-Nederland, dat een jaar lang aandacht besteedt aan de onderlinge culturele samenwerking. In 2015 is het 20 jaar geleden dat Nederland en Vlaanderen een cultureel verdrag sloten.

Campagnebeeld 450 jaar Stadhuis

450 jaar stadhuis

Stadhuis, Antwerpen
28 februari 2015 – 27 februari 2016
 
In 2015 viert het Antwerpse stadhuis zijn 450ste verjaardag. Meer dan vier eeuwen politiek speelden zich af achter de bekendste gevel van de stad. Voor deze unieke tentoonstelling gaf het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen enkele werken in bruikleen. Het gaat onder andere om schilderijen van Henri De Braekeleer en Henri Leys.

Meesters uit het KMSKA in het Groeningemuseum

Groeningemuseum, Brugge
Langdurige bruikleen

Tien kunstwerken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen reisden af naar Brugge. Daar zullen ze, samen met evenveel werken uit het Mauritshuis in Den Haag, de collectie 15de en 16de-eeuwse kunst van het Groeningenmuseum versterken. Het gaat daarbij o.a. over schilderijen van de hand van Gerard David, Ambrosius Benson en Jan Provoost. Je kan de bruiklenen nog tot 2015 in het Brugse museum bewonderen.

Abraham Mignon in Rome

Belgische ambassade, Rome
Langdurige bruikleen

Het schilderij Bloemen in een vaas van de Nederlandse schilder Abraham Mignon reisde van Antwerpen naar Rome waar het als langdurige bruikleen een plekje kreeg in de Belgische ambassade.

Anoniem in Amsterdam

Amsterdam Museum, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 1599 maakte een anonieme meester een familieportret van de Amsterdamse korenkoopman Thomas Gerritszn Doesburch, zijn vrouw Claesje Hendricksdr Roeclaes en hun kroost. Hij deed dat in een periode waarin het kerngezin - met vader, moeder en kinderen - dé hoeksteen van de westerse samenleving werd. Het portret uit de collectie van het KMSKA verblijft gedurende de renovatie van het museumgebouw in Amsterdam, waar je het in het Amsterdam Museum bewonderen kan.

Rembrandt in Amsterdam

Rembrandthuis, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 2009 werd bekend dat het schilderij Portret van Predikant Eleazar Swalmius van de hand van de Hollandse meester Rembrandt was. Tijdens de renovatie van het KMSKA kan je het werk bewonderen in het Rembrandthuis in Amsterdam 

Van Dyck in de VS

Worcester Art Museum
Langdurige bruikleen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen geeft het schilderij Portret van een man van Antoon Van Dyck langdurig in bruikleen aan het gerenommeerde Worcester Art Museum in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het portret zal ter plaatse gerestaureerd worden.

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50