KMSKA 2.0 / Nieuwsbrief


VOLG ONS OP FACEBOOK, TWITTER, YOUTUBE, FLICKR, WORDPRESS EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Bekijk de foto's van het KMSKA op Flickr Het KMSKA blogt op wordpress Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

KMSKA op reis

print

Het KMSKA leent geregeld kunstwerken uit voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ontdek waar je onze reizende werken kan bewonderen.

Drama and Tenderness – Flemish, Spanish and Italian Art of the Baroque

MNHA, Luxemburg
10 november 2017 – 1 oktober 2019

Het KMSKA organiseert samen met het Musée National d’Histoire et d’Art in Luxemburg de tentoonstelling Drama and Tenderness - Flemish, Spanish and Italian Art of the Baroque. Deze fijnproeversexpo brengt een dertigtal werken samen van Rubens, Van Dyck en Jordaens met Murillo, Ribalta en Zurbarán.  De kunstwerken zijn afkomstig uit beide museale collecties en uit drie prestigieuze privéverzamelingen. De expo toont de uitwisseling tussen Vlaamse, Italiaanse en Spaanse barokmeesters.

Campagnebeeld Drama & Tenderness

Veel lokaal gevierde kunstgoden waren minder honkvast dan je zou denken. Schilders deden elders ideeën op en ambieerden soms een internationale carrière, zoals de Antwerpenaren Rubens en Van Dyck. In Rome ontdekten Vlaamse kunstenaars het verbluffende werk van Caravaggio, om diens stijl met scherpe lichtcontrasten in het Noorden te introduceren. Vanuit het Napels van Ribera waaide het schilderen van de duisternis over naar Spanje. Daar brachten Velázquez, Ribalta en Zurbarán het stijlmiddel tot een ongeziene hoogte. In de tweede helft van de 17de eeuw keken Spaanse kunstenaars dan weer eerder naar het heldere en kleurrijke palet en de poëzie van Rubens.  

Nog tot de heropening van het Koninklijk Museum in het najaar van 2019. 

Rubens. Kraft der Verwandlung

Kunsthistorisches Museum Wenen
17 oktober 2017 - 21 januari 2018

Peter Paul Rubens was een ster toen hij nog leefde. En eigenlijk is hij dat vandaag nog steeds. Zijn uitgebreide oeuvre gaat van kolossale altaarstukken over sensuele naakten tot dramatische barokke composities.

Met deze expo brengt het Kunsthistorsiches Museum aan het licht waar de meester zijn inspiratie vond. Zo komen we onder andere meer te weten over het ontstaansproces van de Venus Frigida, een topwerk uit de collectie van het KMSKA dat speciaal voor deze tentoonstelling ter plaatse – in Wenen- gerestaureerd werd.  

Zuiderburen. Portretten uit Vlaanderen 1400-1700

Campagnebeeld Zuiderburen

Mauritshuis, Den Haag
7 september 2017 – 14 januari 2018

In de Zuidelijke Nederlanden (het huidige België) zijn tussen 1400 en 1700 prachtige portretten geschilderd. Edellieden en rijke burgers lieten zich graag vereeuwigen door de beste Vlaamse kunstenaars van hun tijd. Deze portretten maken nog altijd grote indruk. Ze zijn vaak zo geraffineerd geschilderd dat ze ook na al die eeuwen nog springlevend lijken.

In het najaar van 2017 vertelt het Mauritshuis het verhaal van de Vlaamse portretkunst aan de hand van een keuze uit de beste Vlaamse portretten van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Belangrijke werken van Rogier van der Weyden, Hans Memling, Pieter Pourbus, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck reizen naar Den Haag. Deze portretten zullen er voor het eerst samen worden gepresenteerd met aanvullingen uit de collectie van het Mauritshuis en het Rijksmuseum. Bijzonder is dat bijna alle geportretteerden geïdentificeerd kunnen worden. Zo leert de bezoeker niet alleen de kunstenaars kennen, maar ook de personen die zij hebben geportretteerd.

Meer lezen?

In het herftsnummer van ZAAL Z werpt tentoonstellingscoördinator Veerle De Meester een blik achter de schermen van deze boeiende expo.


Steen & Jordaens: Zoals de ouden zongen

Mauritshuis, Den Haag
11 juli 2017 – 14 januari 2018

Jacob Jordaens, Zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen, KMSKA

Vanaf deze zomer hangt in het Mauritshuis niet één, maar twee voorstellingen van het spreekwoord Zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen. Het schilderij van Jan Steen uit de collectie van het Mauritshuis krijgt namelijk gezelschap van het schilderij van Jacob Jordaens, een bruikleen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Een mooie gelegenheid om deze twee vrolijke schilderijen met elkaar te vergelijken en te ontdekken hoe twee verschillende kunstenaars dit onderwerp aanpakten.

Jan van Eyck in Londen

The National Gallery, Londen
Langdurige bruikleen

Met het werk Heilige Barbara vertelt de Vlaamse Primitief Jan van Eyck het verhaal van de Heilige Barbara van Nicodemië. De extreem fijne uitwerking van deze doodverf, of onderschildering, is uniek en innoverend. Nadat hij de luchtpartij geschilderd had, staakte van Eyck zijn werk. Tot vandaag is de Heilige Barbara het oudste onvoltooide paneel in de schilderkunst van de Nederlanden. Toch voorzag van Eyck het van zijn signatuur. Tijdens de renovatie van het KMSKA kan je het werk bewonderen in The National Gallery te Londen.

Abraham Mignon in Rome

Belgische ambassade, Rome
Langdurige bruikleen

Het schilderij Bloemen in een vaas van de Nederlandse schilder Abraham Mignon reisde van Antwerpen naar Rome waar het als langdurige bruikleen een plekje kreeg in de Belgische ambassade.

Anoniem in Amsterdam

Amsterdam Museum, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 1599 maakte een anonieme meester een familieportret van de Amsterdamse korenkoopman Thomas Gerritszn Doesburch, zijn vrouw Claesje Hendricksdr Roeclaes en hun kroost. Hij deed dat in een periode waarin het kerngezin - met vader, moeder en kinderen - dé hoeksteen van de westerse samenleving werd. Het portret uit de collectie van het KMSKA verblijft gedurende de renovatie van het museumgebouw in Amsterdam, waar je het in het Amsterdam Museum bewonderen kan.

Rembrandt in Amsterdam

Rembrandthuis, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 2009 werd bekend dat het schilderij Portret van Predikant Eleazar Swalmius van de hand van de Hollandse meester Rembrandt was. Tijdens de renovatie van het KMSKA kan je het werk bewonderen in het Rembrandthuis in Amsterdam 

Van Dyck in de VS

Worcester Art Museum
Langdurige bruikleen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen geeft het schilderij Portret van een man van Antoon Van Dyck langdurig in bruikleen aan het gerenommeerde Worcester Art Museum in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het portret werd ter plaatse gerestaureerd.

  share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50