Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.

Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

KMSKA 2.0 / Nieuwsbrief

VOLG ONS OP FACEBOOK, TWITTER, YOUTUBE, FLICKR, WORDPRESS EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Bekijk de foto's van het KMSKA op Flickr Het KMSKA blogt op wordpress Volg het KMSKA op Pinterest
 

KMSKA op reis

print

Het KMSKA leent geregeld kunstwerken uit voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ontdek waar je onze reizende werken kan bewonderen.

Rubens, Van Dyck en Jordaens - de Vlaamse barok

Rijksmuseum Twenthe
5 april 2014 – 28 september 2014

Peter Paul Rubens, De opvoeding van Maria, KMSKA Rijksmuseum Twenthe presenteert in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen de tentoonstelling Rubens, Van Dyck, Jordaens - de Vlaamse barok. Aan de hand van meer dan vijftig schilderijen en enkele tientallen prenten geeft de tentoonstelling inzicht in de betekenis, het functioneren en de impact van de 17e-eeuwse kunst zoals ze in Vlaanderen werd geproduceerd. Het merendeel van deze meesterwerken is nooit eerder in Nederland te zien geweest.

Die überraschten Masken: James Ensor

Kunstmuseum Bazel
16 februari 2014 – 25 mei 2014

De expo Die überraschten Masken: James Ensor toont een ensemble van Ensorsschilderijen uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen naast werk uit Zwitserse kunstverzamelingen. In het onderstaande filmpje vertelt curator Nina Zimmer van het Kunstmuseum meer over de tentoonstelling in het Zwitserse Bazel.

Ook Verbazing van het masker Wouse maakt deel uit van de tentoonstelling. Dat schilderij is intussen al verschillende keren rond de wereld gereisd. In haar bijdrage voor het Ensor Research Project werpt collectieonderzoeker Nanny Schrijvers een licht op de tentoonstellingsgeschiedenis van het schilderij.

La obra invitada: Virgen de la leche con el Niño y ángeles

Museo Nacional del Prado
12 februari 2014 - 25 mei 2014

Het schilderij Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Jean Fouquet (1420-1471), het absolute topstuk uit de collectie van het KMSKA, is gedurende een drietal maanden La obra invitada van het Prado. Dat het KMSKA inging op de uitnodiging van het Prado is wel zeer uitzonderlijk. Het is al van 1904 geleden dat het schilderij op reis ging. Dat was op vraag van het Louvre. De buitengewoon goede bewaringstoestand en de bijzondere conservatorische en veiligheidsmaatregelen die in acht werden genomen, maakten de bruikleen mogelijk. Omwille van de bruikleen is het schilderij op dit moment niet meer te zien in de tentoonstelling Het Gulden Cabinet . Begin juni keert het topstuk naar de tentoonstelling terug. In het onderstaande filmpje (met Engelse ondertitels) verwelkomt Pilar Silva - hoofd van de afdeling Vlaamse schilderkunst - het topwerk uit de KMSKA-collectie in het Prado.

Campagnebeeld Oorlog en trauma

Oorlog en trauma

Museum Dr. Guislain, Gent
01 november 2013 – 30 juni 2014

Aan de vooravond van de grote herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog, maakt de expo Oorlog en trauma duidelijk dat de aandacht, ook honderd jaar later, naar het lot van de mensen moet uitgaan. Het Museum Dr. Guislain in Gent zoomt in op verschillende conflicten tijdens de twintigste eeuw met de klemtoon op de psychiatrie. Voor deze tentoonstelling gaf het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen enkele werken van Rik Wouters in bruikleen.

Meesters uit het KMSKA in het Groeningemuseum

Groeningemuseum, Brugge
Langdurige bruikleen

Gerard David, Rust tijdens de vlucht naar Egypte, KMSKATien kunstwerken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen reisden af naar Brugge. Daar zullen ze, samen met evenveel werken uit het Mauritshuis in Den Haag, de collectie 15de en 16de-eeuwse kunst van het Groeningenmuseum versterken. Het gaat daarbij o.a. over schilderijen van de hand van Gerard David, Ambrosius Benson en Jan Provoost. Je kan de bruiklenen nog tot 2015 in het Brugse museum bewonderen.
 

  

   

 

Abraham Mignon in Rome

Belgische ambassade, Rome
Langdurige bruikleen

Het schilderij Bloemen in een vaas van de Nederlandse schilder Abraham Mignon reisde van Antwerpen naar Rome waar het als langdurige bruikleen een plekje kreeg in de Belgische ambassade.

Anoniem in Amsterdam

Amsterdam Museum, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 1599 maakte een anonieme meester een familieportret van de Amsterdamse korenkoopman Thomas Gerritszn Doesburch, zijn vrouw Claesje Hendricksdr Roeclaes en hun kroost. Hij deed dat in een periode waarin het kerngezin - met vader, moeder en kinderen - dé hoeksteen van de westerse samenleving werd. Het portret uit de collectie van het KMSKA verblijft gedurende de renovatie van het museumgebouw in Amsterdam, waar je het in het Amsterdam Museum bewonderen kan.

Rembrandt in Amsterdam

Rembrandthuis, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 2009 werd bekend dat het schilderij Portret van Predikant Eleazar Swalmius van de hand van de Hollandse meester Rembrandt was. Tijdens de renovatie van het KMSKA kan je het werk bewonderen in het Rembrandthuis in Amsterdam 

Van Dyck in de VS

Worcester Art Museum
Langdurige bruikleen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen geeft het schilderij Portret van een man van Antoon Van Dyck langdurig in bruikleen aan het gerenommeerde Worcester Art Museum in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het portret zal ter plaatse gerestaureerd worden.

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50