Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.

Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

KMSKA 2.0 / Nieuwsbrief

VOLG ONS OP FACEBOOK, TWITTER, YOUTUBE, FLICKR, WORDPRESS EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Bekijk de foto's van het KMSKA op Flickr Het KMSKA blogt op wordpress Volg het KMSKA op Pinterest
 

KMSKA op reis

print

Het KMSKA leent geregeld kunstwerken uit voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ontdek waar je onze reizende werken kan bewonderen.

Rogier van der Weyden (ca. 1399 – 1464)

Museo Nacional del Prado, Madrid
24 maart 2015 - 28 juni 2015
 
De Zeven Sacramenten, een drieluik van Rogier van der Weyden uit de collectie van het KMSKA, brengt het voorjaar van 2015 in Spanje door. Het museum geeft dit absolute topstuk uit de collectie uitzonderlijk in bruikleen aan het Museo Nacional del Prado in Madrid voor de tentoonstelling Rogier van der Weyden (ca. 1399 – 1464). Met die expo wil de vooraanstaande Britse kunsthistoricus Lorne Campbell de unieke band tussen Spanje en van der Weyden uitdiepen.

In het lentenummer van Zaal Z vertelt Campbell je meer over het opzet van zijn expo.

Download het 12de nummer van Zaal Z (PDF, 9,98 MB)

Campagnebeeld 450 jaar Stadhuis 450 jaar stadhuis

Stadhuis, Antwerpen
28 februari 2015 – 27 februari 2016
 
In 2015 viert het Antwerpse stadhuis zijn 450ste verjaardag. Meer dan vier eeuwen politiek speelden zich af achter de bekendste gevel van de stad. Voor deze unieke tentoonstelling gaf het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen enkele werken in bruikleen. Het gaat onder andere om schilderijen van Henri De Braekeleer en Henri Leys.

  

James Ensor, Schilderend geraamte, KMSKA In the studio: paintings

Gagosian Gallery, New York
17 februari 2015 – 18 april 2015

In de Gagosian Gallery in New York loopt momenteel de expo In the Studio: Paintings. Die toont 50 schilderijen en werken op papier van bijna 40 kunstenaars die een kunstenaarsatelier in beeld brachten. Het gaat om werk van Lucian Freud, Henri Matisse, Pablo Picasso, Diego Rivera e.a.. De plekken waar kunst ontstaat en de manier waarop kunst in een dergelijke ruimtes tot stand komt, fascineert zowel makers als kijkers. James Ensors Schilderend geraamte, een topwerk uit de collectie van het KMSKA, bevond zich al in de VS voor tentoonstellingen in Los Angeles en Chicago. Het reisde onlangs door naar New York waar het nog tot 18 april deel zal uitmaken van deze boeiende expo.

Campagnebeeld Uecker

Uecker

Kunstsammlung Nordrhein Westfalen, Düsseldorf
7 februari 2015 – 10 mei 2015

Voor een retrospectieve over Günther Uecker reist ook Nagelobject uit de collectie van het KMSKA richting Düsseldorf. 

Van Gogh in de Borinage. De geboorte van een kunstenaar

Beaux-Arts Mons
25 januari 2015 – 17 mei 2015

Campagnebeeld Van Gogh au Borinage

Deze expo geldt als één van de hoofdexpo’s van Mons 2015 en schetst de geboorte van  Vincent Van Gogh als kunstenaar. Van december 1878 tot oktober 1880 werkte hij als predikant tussen de mijnwerkers in de Borinage. In die periode ontwikkelde hij zijn artistieke ideeën die aan de basis lagen van zijn latere oeuvre. Ook De aardappelrooister uit de collectie van het KMSKA zal er te zien zijn.

ZAAL Z wierp in zijn vorige nummer een blik op enkele expo’s die deel uitmaken van Mons 2015.

Download het 11 nummer van Zaal Z (PDF, 23 MB)

Rubens and His Legacy. Van Dyck to Cézanne

The Royal Academy of Arts, Londen
24 januari 2015 – 10 april 2015

De Rubenstentoonstelling Sensatie en Sensualiteit van KMSKA-curator Nico Van Hout reist van Bozar in Brussel naar de Londense Royal Academy waar ze het Britse publiek zal doen kennismaken met de artistieke erfenis van Peter Paul Rubens. Rubens is de invloedrijkste meesters uit onze contreien. Hij was een groot voorbeeld voor kunstenaars als Rembrandt, Murillo, Delacroix, Renoir en Kokoschka. Zelfs in het oeuvre van Picasso vinden we referenties naar zijn werk terug. Vandaag kennen we hem vooral als schilder van de katholieke kerk en absolutistische vorsten. Maar er bestaat ook een minder plechtstatige Rubens: een schilder van familieportretten, landschappen en herderstaferelen. Van boerendansen en liefdestuinen. Een poëtische Rubens, die aan de wieg stond van rococo, romantiek en impressionisme.

In onderstaand filmpje stelt KMSKA-curator Van Hout zijn tentoonstelling voor aan het Britse publiek. 

Nico Van Hout introduces 'Rubens and His Legacy' from Royal Academy of Arts on Vimeo

Maestros Flamencos y Holandeses

Fundación Carlos de Amberes, Madrid
15 oktober 2014 – september 2015

Dit najaar reist een selectie van 21 schilderijen uit de collectie van het KMSKA naar Madrid voor de expo Maestros Flamencos y Holandeses in het Fundación Carlos de Amberes. Het gaat o.a. om werken van de hand van Peter Paul Rubens, Jan Fijt, David Teniers II, Anthony Van Dyck en Frans Snijders.

Meesters uit het KMSKA in het Groeningemuseum

Groeningemuseum, Brugge
Langdurige bruikleen

Gerard David, Rust tijdens de vlucht naar Egypte, KMSKATien kunstwerken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen reisden af naar Brugge. Daar zullen ze, samen met evenveel werken uit het Mauritshuis in Den Haag, de collectie 15de en 16de-eeuwse kunst van het Groeningenmuseum versterken. Het gaat daarbij o.a. over schilderijen van de hand van Gerard David, Ambrosius Benson en Jan Provoost. Je kan de bruiklenen nog tot 2015 in het Brugse museum bewonderen.
 

  

   

 

Abraham Mignon in Rome

Belgische ambassade, Rome
Langdurige bruikleen

Het schilderij Bloemen in een vaas van de Nederlandse schilder Abraham Mignon reisde van Antwerpen naar Rome waar het als langdurige bruikleen een plekje kreeg in de Belgische ambassade.

Anoniem in Amsterdam

Amsterdam Museum, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 1599 maakte een anonieme meester een familieportret van de Amsterdamse korenkoopman Thomas Gerritszn Doesburch, zijn vrouw Claesje Hendricksdr Roeclaes en hun kroost. Hij deed dat in een periode waarin het kerngezin - met vader, moeder en kinderen - dé hoeksteen van de westerse samenleving werd. Het portret uit de collectie van het KMSKA verblijft gedurende de renovatie van het museumgebouw in Amsterdam, waar je het in het Amsterdam Museum bewonderen kan.

Rembrandt in Amsterdam

Rembrandthuis, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 2009 werd bekend dat het schilderij Portret van Predikant Eleazar Swalmius van de hand van de Hollandse meester Rembrandt was. Tijdens de renovatie van het KMSKA kan je het werk bewonderen in het Rembrandthuis in Amsterdam 

Van Dyck in de VS

Worcester Art Museum
Langdurige bruikleen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen geeft het schilderij Portret van een man van Antoon Van Dyck langdurig in bruikleen aan het gerenommeerde Worcester Art Museum in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het portret zal ter plaatse gerestaureerd worden.

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50