Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.

Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Boekensteun

Red de kunstenaarsboeken van het KMSKA

print

Help het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen om de kunstenaarsboeken in zijn collectie optimaal te bewaren.

Red de kunstenaarsboeken van het KMSKA from voordekunst on Vimeo.

Wat is een kunstenaarsboek?

Vanaf het midden van de 20e eeuw gaan kunstenaars kunstwerken in boekvorm ontwerpen. Voor sommigen was het een manier om op een goedkope manier kunst te maken en te verspreiden. Anderen wilden het medium boek op zich in vraag stellen en de formele en inhoudelijke grenzen van het medium aftasten. Doorheen de jaren hebben kunstenaars sterk geëxperimenteerd met de materie, structuur en inhoud van de boeken die ze maakten. Soms zijn het unieke exemplaren, of werden ze gepubliceerd in beperkte oplage. Vaak ontstonden de kunstenaarsboeken in samenwerking met een auteur. Tekst, beeld en vorm werden daarbij steeds op elkaar afgestemd.

De kunstenaarsboeken van het KMSKA

Het KMSKA bezit een zeventigtal kunstenaarsboeken, voornamelijk uit de jaren 1970. Het gaat zowel om bibliofiele uitgaven met originele illustraties - zoals litho’s en zeefdrukken - als om echte boekobjecten. De collectie kunstenaarsboeken bevat o.a. titels van de hand van Mark Verstockt; Ivo Michiels & Jef Verheyen; Marnix Gijsen & Jan Cox; Marcel van Maele & Fred Bervoets en Hugo Claus & Pierre Alechinscky.

Stop de verzuring

Na 40 jaar vertonen sommige van die kunstenaarsboeken krassen, kreuken, scheuren, verkleuring en verzuring. Daarom is het belangrijk dat ze een stevige zuurvrije beschermdoos krijgen.Daarom is het belangrijk dat ze een stevige zuurvrije beschermdoos krijgen. Bovendien moeten er bij zo goed als alle publicaties zuurvrije vellen tussen de pagina’s worden ingevoegd. Dat om de doordruk van gekleurde media en inktvraat in te dijken. Een groot deel van die conserveringswerken kan in huis gebeuren door museummedewerkers die daarvoor opgeleid zijn. Maar er zijn ook titels die dringend de zorgen nodig hebben van een gespecialiseerd papierrestaurator. En dat kost geld.

U kan helpen

U kan ons helpen om dit conserverings- en restauratieproject uit te voeren. Want met uw bijdrage kan het museum zo’n gediplomeerd restaurator aanstellen die de juiste zorgen kan toedienen aan de werken die dat het meest nodig hebben. Die kunnen daarna - net als de andere kunstenaarsboeken - zuurvrij en in optimale omstandigheden bewaard worden voor de toekomst.

Je gift is welkom op www.boekensteun.be/kmska

Reportage: Deep Focus (productie), Guido Verelst (regie/montage), Brian Moons (camera) & Cyril Orcel (muziek)

  share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50