Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.

Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Collectienieuws

print

Van nieuwe aanwinsten en bruiklenen tot spectaculaire ontdekkingen over de kunstwerken van het museum. Ontdek het laatste nieuws over de collectie van het KMSKA.

Vlaamse Kunstcollectie lanceert website over Vlaamse primitieven

4 januari 2012

De Vlaamse Kunstcollectie – het samenwerkingsverband tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het Museum voor Schone Kunsten Gent en het Brugse Groeningemuseum - lanceerde eind 2011 een website over de Vlaamse primitieven. Op www.vlaamseprimitieven.eu kom je alles te weten over de schilderkunst in de Zuidelijke Nederlanden in de 15de en de vroege 16de eeuw. Naast kunstwerken uit het KMSKA, het MSK Gent en het Groeningemuseum toont de website ook werk uit de collecties van Museum M in Leuven, Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen en het Memling in Sint-Jan-Hospitaalmuseum in Brugge. Schilderijen uit de Sint-Baafskathedraal in Gent en de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge vullen de online collectie verder aan. De Vlaamse Kunstcollectie werkt voor deze nieuwe website samen met Lukas - Art in Flanders dat het digitale beeldbeheer van topwerken uit het Vlaamse kunsterfgoed verzorgt. Als gevolg van die samenwerking kan je als bezoeker erg diep inzoomen op de meeste kunstwerken waardoor je meteen een duidelijk zicht krijgt op de schildertechnische perfectie van de Vlaamse primitieven.
 

Camiel Van Breedam schenkt Tekens in Steen I aan het museum

15 december 2011

Camiel Van Breedam, Tekens in steen I, KMSKAHet kunstwerk Tekens in steen I van Camiel Van Breedam maakt sinds kort deel uit van de moderne kunstcollectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. De Boomse kunstenaar heeft het werk zelf aan het museum geschonken. Hij maakte het in het voorjaar van 1957. Op een vezelplaat streek hij een laag plamuur uit waarop hij fietsonderdelen en zinken plaatjes in allerlei vormen bevestigde. Vervolgens overschilderde hij het geheel met een sterk verdunde verflaag die hij er kort na het drogen grotendeels weer afschraapte. Het resultaat is een mozaïek van kleine geometrische vormpjes die sterk contrasteren met de witte plamuurlaag. De brute materie en de industriële onderdelen verwijzen naar Van Breedams jeugd en de omgeving waarin hij is opgegroeid: het loodgieteratelier van zijn vader, de steenbakkerijen van Boom,…De fijnzinnige compositie van het werk refereert dan weer naar de speelse creaties van Paul Klee, een kunstenaar die destijds een sterke indruk op Van Breedam maakte.
 

Het KMSKA koopt twee tekeningen van Andries Lens

15 september 2011

Andries Lens, De wanhoop van Deianera, KMSKA (detail)Het museum kocht onlangs twee tekeningen van Andries Lens (Antwerpen 1739 – Brussel 1822) aan. Lens hechtte veel belang aan de rol van de tekening in de schilderkunst en was zelf tekenleraar aan de Antwerpse academie. Daarnaast was hij een groot kenner van de oudheid en liet hij zich zowel door de beeldende kunst uit deze periode als door de klassieke literatuur inspireren. Dat is ook bij Scènes uit de oudheid en  De wanhoop van Deianira, de twee nieuwe aanwinsten van het museum, het geval.

Nieuw van Ensor

15 september 2011

James Ensor, Taferelen uit het leven van Christus, KMSKASinds kort bezit het museum met  Scènes de la vie du Christ een album met 32 lithografieën van James Ensor. Het gaat om steendrukken in vier kleuren: rood, geel, groen en blauw. Waarschijnlijk zijn het getrouwe reproducties van kleurtekeningen die Ensor aan een lithografieënspecialist heeft gegeven. De meeste prenten zijn niet gedateerd, maar vermoedelijk heeft Ensor een groot aantal in 1913 getekend. Deze aankoop biedt ons de mogelijkheid om het latere werk van Ensor, dat nog te weinig bestudeerd is, beter te leren kennen.
 

Vlaamse Gemeenschap koopt De baden van Oostende

Vrijdag 27 mei

James Ensor, De baden van Oostende, KMSKADe Vlaamse Gemeenschap heeft het topstuk De baden van Oostende van James Ensor aangekocht. Het kunstwerk, dat al enkele jaren op de topstukkenlijst staat, maakte tot voor kort deel uit van een privécollectie. De Vlaamse Gemeenschap heeft het nu voor 1.333.000 euro kunnen kopen. Met De baden van Oostende maakte Ensor in 1890 een sprankelende, ietwat satirische, maar vooral treffende schets van de mondaine strandgangers in Oostende, de koningin de badsteden. Het werk krijgt een plek in de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen dat de grootste Ensorcollectie ter wereld in huis heeft. Omdat het museum momenteel gesloten is voor verbouwingswerken krijgt het Museum voor Schone Kunsten in Gent het kunstwerk de komende jaren in bruikleen.

Nieuwe regels voor bruikleenaanvragen

20 mei 2011

In de herfst van 2011 start de eerste fase van de renovatie van het KMSKA. Tijdens de werkzaamheden zal een deel van de collectie getoond worden in gastmusea en rondreizende tentoonstellingsprojecten. Het andere deel krijgt een plek in een depot met beperkte toegangsmogelijkheden. Dat kan de behandeling van bruikleendossiers bemoeilijken. Daarom gelden vanaf nu volgende regels voor bruikleenaanvragen:

 • Bruikleenaanvragen voor tentoonstellingen die openen voor juli 2012 moeten in ons bezit zijn voor 1 augustus 2011.
 • Bruikleenaanvragen voor tentoonstellingen die openen tussen juli 2012 en 31 december 2014 moeten in ons bezit zijn voor 31 december 2011.

Meer info

Collectiemanagement
T +32 (0)3 242 04 19
F +32 (0)3 248 08 10

  share

Permanente collectie

 • Zoals de ouden zongen, piepen de jongen (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Zoals de ouden zongen, piepen de jongen

 • Zestien september (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Zestien september

 • Meleager en Atalanta (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Meleager en Atalanta

 • De intrige (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  De intrige

 • De strijkster (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  De strijkster

 • Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen

 • De man in de stoel (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  De man in de stoel

 • Venus Frigida (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Venus Frigida

 • Pierre de Wissant. Burger van Calais (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Pierre de Wissant. Burger van Calais

 • Kaartspelers en brassers (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Kaartspelers en brassers

 • Vespertijd (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Vespertijd

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50