Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.

Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Je vindt het origineel in het Mauritshuis

print

Datum: 02/11/2014
Start/einduur 11.00 - 12.00

Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis in Den Haag, spreekt over haar vernieuwde museum.  

DEZE LEZING IS INTUSSEN VOLZET.

Zaalzicht in het Mauritshuis, © Ronald Tilleman, Mauritshuis, Den Haag

Zaalzicht in het Mauritshuis, © Ronald Tilleman, Mauritshuis, Den Haag

Na een verbouwing van twee jaar opende het Mauritshuis opnieuw zijn deuren. De wereldberoemde verzameling schilderijen, waaronder het Meisje met de parel, is weer te zien in het volledig gerenoveerde en uitgebreide museum. Het vernieuwde Mauritshuis is verdubbeld in oppervlakte, maar dat verandert weinig aan het karakter van het museum. De uitstraling en de unieke huiselijke sfeer blijven behouden.

Meer dan een vernieuwd gebouw

Het oude Mauritshuis, ooit bedoeld als woonhuis voor de rijke suiker- en slavenhandelaar Johan Maurits van Nassau en sinds 1882 museum, is gerenoveerd en gemoderniseerd. De vernieuwing en uitbreiding van het museum zitten ondergronds en in een naastgelegen pand, het voormalig kantoor van herensociëteit De Witte. Architect Hans van Heeswijk liet zich voor de verbouwing inspireren door de ondergrondse toegang van het Louvre. 

Tijdens de sluiting heeft het Mauritshuis zich ook bezonnen over een nieuwe museumwerking. Museumdirecteur Emilie Gordenker wil vijf ambities waarmaken: bezoekcijfers opkrikken, boeiende tentoonstellingen aanbieden, schilderijen eigentijds en modern presenteren en delen met het publiek, vooroplopen met wetenschappelijk onderzoek en tot slot de eigen inkomsten verbeteren. Want een nieuw museum impliceert meer dan een vernieuwd gebouw.

Over de spreker

Portret Emilie Gordenker, © Ronald Tilleman, Mauritshuis, Den HaagDr. Emilie Gordenker (1965, Princeton, New Jersey, Verenigde Staten) is sinds 1 januari 2008 directeur van het Mauritshuis. Zij promoveerde in 1998 aan het Institute of Fine Arts, New York University, met als specialisatie kleding in de Nederlanden in de 17de eeuw en Anthony van Dyck. In New York werkte zij voor het Metropolitan Museum of Art, The Frick Collection en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD). Zij doceerde aan de Rutgers University, New York University, Vassar College en de Bard Graduate Center for Decorative Arts. In december 2003 werd zij benoemd tot Senior Curator Early Netherlandish, Dutch and Flemish Art bij de National Gallery of Scotland in Edinburgh. In januari 2008 volgde de benoeming tot directeur van het Mauritshuis.

Praktisch

  • Deuren: 10.30 uur, aanvang: 11.00 uur
  • Locatie: Prins Leopold Instituut voor Tropische Geneeskunde, Nationalestraat 155, 2000 Antwerpen
  • Prijs: Gratis (met inschrijving)
  • Deze lezing is intussen volzet

Contact

KMSKA
T 32 (0)3 224 95 50

  

In samenwerking met Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Logo deBuren

    

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50