Museumlessen

print

Het KMSKA voorziet museumlessen voor de verschillende graden van het middelbaar onderwijs. Een museumles is een interactieve rondleiding met muzische opdrachten.

Tijdens een museumles worden leerlingen gestimuleerd en geprikkeld om actief te kijken naar en in dialoog te treden met kunstwerken uit de museumcollectie. Dit is geen klassieke rondleiding waarbij er enkel naar de gids moet geluisterd worden, maar een interactief kijktraject waarbij de leerlingen onder begeleiding van een gids zelfstandig opdrachten uitvoeren en zo beschouwend, actief en creatief de taal van het beeld verkennen. De leerlingen worden in kleine groepjes verdeeld. Elk groepje analyseert aan de hand van een kijkwijzer een kunstwerk en verkent zo al doende de verschillende componenten van een schilderij. Bijkomende muzische opdrachten zorgen voor een ervaringsgerichte en actieve kunstbeleving. Zo ligt de klemtoon niet enkel op het cognitieve niveau, maar ook op het zintuiglijke, affectieve, communicatieve en esthetische. De leerlingen kijken, zoeken, filosoferen, associëren en beleven. De gids fungeert hierbij als coach die de leerlingen stimuleert, uitdaagt, prikkelt en dialoog op gang brengt. Hij/zij begeleidt de jongeren in dit kijktraject, vult hun verhaal aan en corrigeert waar nodig.

Het KMSKA biedt museumlessen aan bij de volgende tentoonstellingen:

Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast

Campagnebeeld The Sky is the LimitVanaf 2 februari 2013 tot 2 juli 2017.

Onze topstukken oude kunst komen prachtig tot hun recht in de tentoonstelling Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast in Museum Rockoxhuis in de Keizerstraat. Je leerlingen/studenten ontdekken er hoe een Antwerpse kunstverzameling er in de Gouden Eeuw moet hebben uitgezien. Alle schilderijen, beelden, kasten en curiosa vind je terug in de webapplicatie www.hetguldencabinet.be, die u in het museum of in de klas kan gebruiken.

Tijdens de museumles treden de jongeren in dialoog met kunstwerken uit de late middeleeuwen, de renaissance en de barok. Naast deze museumles, die door een gids wordt begeleid, kan je in het Rockoxhuis ook kiezen voor het vakoverschrijdend project Rockox feest waarbij de leerlingen zelfstandig werken onder toezicht van hun leerkracht.

Nerf, het discovery book van Jongbloed!The Sky is the Limit

Van 25 maart tot en met 2 juli 2017 staan de museumlessen in Het Gulden Cabinet in het teken van de focustentoonstelling The Sky is the Limit. Het landschap in de Nederlanden . Alle jongeren krijgen het doeboek NERF mee, ontwikkeld door Jongbloed!, om in de klas, thuis of in de natuur verder te werken.

Praktisch

 • Duur: 1,5 uur
 • Prijs: € 50 per groep van maximaal 20 leerlingen
 • Locatie: Museum Rockoxhuis, Keizerstraat 12, 2000 Antwerpen
 • Reserveren gebeurt best drie weken voor het bezoek. Vul het online aanvraagformulier in. Een museummedewerker neemt vervolgens contact met je op om de reservatie af te ronden. Voor meer info kan je bij de afdeling Educatie van het KMSKA terecht: T +32 (0)3 224 95 61.

Campagnebeeld Bruegelland Bruegelland 

Nog tot eind 2017 in het Stedelijk Museum Lier. 

De gidsen van het KMSKA bieden ook museumlessen aan in onze tentoonstelling Bruegelland in het Stedelijk Museum in Lier. Jongeren leren er de beeldtaal kennen van kunst uit de 16de tot de 20ste eeuw.

Praktisch

 • Duur: 1,5 uur
 • Prijs: € 50 per groep van maximaal 20 leerlingen
 • Locatie: Stedelijk Museum Lier, Florent Van Cauwenberghstraat 14, 2500 Lier

Info & boekingen

Musea Lier
T 03 490 40 65

Contact

Afdeling Educatie
T +32 (0)3 224 95 61
F +32 (0)3 248 08 10

share

Jongeren

 • Jongeren luisteren naar een gids (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Jongeren luisteren naar een gids

 • Samenwerken aan interactieve opdrachten (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Samenwerken aan interactieve opdrachten

 • Opdrachten oplossen uit het boekje 'Beelddenken' (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Opdrachten oplossen uit het boekje 'Beelddenken'

 • Samen naar kunst kijken (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Samen naar kunst kijken

 • Opdrachten oplossen uit het boekje 'Beelddenken' (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Opdrachten oplossen uit het boekje 'Beelddenken'

 • Videokunst bekijken (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Videokunst bekijken

 • De gids vult aan (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  De gids vult aan

 • Kamers en kasten vol wonderen (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Kamers en kasten vol wonderen

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50