Werkboekje Beelddenken

print

Beelddenken is een werkboekje voor de tweede en derde graad secundair onderwijs. De leerlingen nemen het mee tijdens een interactieve rondleiding met gids in de tentoonstelling Meesterwerken in het MAS. Vijf eeuwen beeldcultuur in Antwerpen.

Het boekje bevat vier hoofdstukken rond aspecten van beeldcultuur die in de tentoonstelling aan bod komen:

  • het verhaal van het materiaal: over de keuze van kunstenaars voor bepaalde materialen en technieken om hun boodschap te vertalen
  • kamers en kasten vol wonderen: over kunstobjecten, categorieën en verzamelingen
  • beeldraadsels: over symboliek en allegorieën
  • kunst & maatschappij: over de inbedding van kunst in het leven

Een pagina uit het boekje BeelddenkenElk hoofdstuk bestaat uit verschillende opdrachten. In de eerste plaats kijkopdrachten die handelen over oude en hedendaagse kunst in de tentoonstelling. Deze worden aangevuld met vragen die een meer persoonlijke inbreng van de leerlingen vragen en die ze ook in de klas of thuis kunnen afwerken. Na een inleiding door de gids wordt de klas in 4 groepjes verdeeld. Elk groepje werkt aan 1 hoofdstuk in het boekje. Na ongeveer 15 min. komen alle groepjes terug samen en stellen de leerlingen hun resultaten aan elkaar voor. De gids vult het verhaal aan of stuurt bij waar nodig. Zo krijgen de leerlingen een totaalbeeld van de tentoonstelling.

Om het werkboekje visueel aantrekkelijk te maken voor jongeren vroeg het museum de jonge illustrator Jangojim om het vorm te geven. Het resultaat ziet er speels uit, maar het concept is in de eerste plaats gericht op het kunnen analyseren van kunstwerken, de beleving te verdiepen en associaties te maken.

Praktisch

  • Duur: 1,5 uur
  • Prijs: € 65 euro per groep van maximaal 20 leerlingen
  • Reserveren is noodzakelijk en kan via Antwerpen Toerisme & Congres

Contact

Antwerpen Toerisme & Congres
T +32 (0)3 232 01 03
F +32 (0)3 338 95 91 
 

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50