Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.

Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

De MODERNEN. Kunst in de Groote Oorlog

print

Datum 20/09/2014 - 13/01/2015

De 7de tentoonstelling in een reeks over de moderne kunstcollectie van het KMSKA toont hoe de schok van WOI voelbaar is in de kunst en de literatuur rond 1914-1918.

Voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog suggereerden de futuristische werken van Jules Schmalzigaug vooruitgang, snelheid en techniek. Rik Wouters’ kunst was een ode aan levenslust en –kracht. De oorlog zorgt voor een schok. Deze expo toont hoe die schok voelbaar is in kunst en literatuur tijdens en kort na de Eerste Wereldoorlog. Sommige kunstenaars en schrijvers vluchten naar Nederland en Groot-Brittannië en komen daar in contact met buitenlandse bewegingen. Anderen proberen het leven aan en achter de frontlinie vorm te geven. Paul van Ostaijen verwerkte zijn trauma’s in de experimentele bundels Bezette Stad en De Feesten van Angst en Pijn. Maar ook op andere schrijvers in Antwerpen en Vlaanderen laat de oorlog diepe sporen na. Aan de hand van een zestal centrale figuren, waaronder Rik Wouters, Emile Verhaeren en Paul van Ostaijen, roept de expo een beeld op van wat de oorlog voor hen betekende.

Deze tentoonstelling maakt deel uit van de reeks De Modernen in de Koningin Fabiolazaal en is een organisatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de Povincie Antwerpen in samenwerking met het Letterenhuis en het Provinciaal Museum Emile Verhaeren.

Logo's Provincie Antwerpen en KMSKA Dicht maar dichtbij

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50