Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.

Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Praktisch

Locatie

Stedelijk Museum Lier 
Florent Van Cauwenberghstraat 14
2500 Lier

Openingsuren

Dagen

Openingsuren

DI - ZO

10.00 – 12.00
13.00 – 17.00
MA Gesloten

Het museum is gesloten op 1 januari, op Pasen, op 1 mei, op Hemelvaartsdag (14 mei 2015), op Pinksteren (24 mei 2015), op 1 en 11 november en op 25 december.

Toegangsprijzen

Prijzen Doelgroep
€ 4 Normaal tarief
€ 3

Studenten
Groepen (minimum 10 personen)
60+
Inwoners van Lier
Andersvaliden
OKV
KnackClub-leden

€ 1 19 - 25 jaar
€ 0

-19 
Schoolgroepen
Vrienden van het KMSKA

Gratis audiogids en bezoekersgids verkrijgbaar aan de balie. 

Rondleidingen

Voor groepen

Maximaal 20 personen
Prijs: € 60 (+ toegangsticket)
Duur: 1,5 uur

Voor scholen

Er zijn activiteiten voor kleuters en leerlingen van het lager en het middelbaar onderwijs.

Boekingen

Toerisme Lier
T +32 (0)3 8000 555
F +32 (0)3 488 12 76
 

Bruegelland

print

Datum 18/06/2011 - 31/12/2017

Pieter Bruegel de oude is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor tal van Vlaamse kunstenaars. De tentoonstelling Bruegelland in het Stedelijk Museum in Lier gaat na hoe groot zijn invloed was op de schilders die na hem kwamen.

Wie kent de volkse taferelen van Pieter Bruegel niet? Ze staan in ons collectief geheugen gegrift en zijn tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Zelfs toen hij nog leefde, was Bruegel bijzonder succesvol. Keizers, koningen en rijke burgers telden grote sommen geld neer voor een werk van zijn hand. Ze deden dat om zich af te zetten tegen het onbezonnen en ‘boertige’ gedrag dat de schilder met zijn genretaferelen uitbeeldde. Na zijn dood zetten zijn zonen – Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude - zijn succesformule verder. Ze kregen navolging van schilders als van Ostade, Teniers en Steen, die de Bruegeliaanse kermissen en kroegtaferelen op hun manier interpreteerden. In de 18de en de 19de eeuw traden kunstenaars als De Braekeleer en Horemans met volkse onderwerpen in Bruegels voetspoor. Begin 20ste eeuw vonden de Vlaamse expressionisten Bruegel op hun beurt opnieuw uit. Kunstenaars als Permeke, De Smet, Smits en Van de Woestyne bliezen zijn boerentaferelen nieuw leven in met aardkleurig coloriet en schrale verfbehandeling. Om het jaar wisselt de focus van de tentoonstelling zodat je steeds nieuwe accenten in kan ontdekken. 

Focus 4: Sint³. Macht der gewoonte. Jimmy Kets in Bruegelland

Van 3 april 2015 tot 6 maart 2016

Jimmy Kets, Sint-Gummarus 2

Sint³ herschikt de opstelling van Bruegelland en legt de focus op religieuze tradities als bruiloftstoeten, bedevaarten, kersttaferelen, kermissen, processies enz. De internationaal gevierde fotograaf Jimmy Kets (Lier °1979) kreeg de vraag om de nieuwe presentatie aan te vullen met reportages over nog levende heiligentradities in zijn geboortestad.

Net zoals Pieter Bruegel I registreert Kets het leven van alledag met open blik. Hoewel ze een verschillend standpunt innemen - Bruegel bekijkt de mens en zijn doen en laten van op een afstand terwijl Kets heel dicht op zijn onderwerp zit – hebben beide kunstenaars met elkaar gemeen dat ze de toeschouwer op een andere manier doen kijken naar wat gewoon en gekend is. Ze zien wat jij niet ziet. Taferelen roepen een verhaal op en details zetten je aan tot reflecteren. Altijd met eerbied en een knipoog.

Voor Sint³ brengt Jimmy Kets de processie van Sint-Gummarus, de dierenwijding van Sint-Hubertus en de verdeling van voedsel op de naamdag van Sint-Antonius op zijn heel eigen manier in beeld. Later in het jaar volgen zijn beelden van de Mariale Kinderprocessie die op de eerste zondag na Sacramentsdag in het Lierse begijnhof uitgaat.

Hoe oud en heilig het thema ook is, op zijn foto’s zien we vooral onszelf en hoe we vandaag met het verleden omgaan. Het is de seconde van menselijkheid waaraan we in het dagelijkse leven voorbijgaan, die Jimmy Kets in Lier zichtbaar maakt.

Evenementen

Museumatelier Sint³ Museumatelier Sint³

Woensdag 15 april 2015

Een paasatelier voor kinderen van 6 tot 12 jaar en hun ouders.

Erfgoeddag

Campagnebeeld Erfgoeddag

Zondag 26 april 2015

Sint³. Macht der gewoonte. Jimmy Kets in Bruegelland herschikt de opstelling van Bruegelland en legt de focus op religieuze tradities als bruiloftstoeten, bedevaarten, kersttaferelen, kermissen, processies enz. De internationaal gevierde fotograaf Jimmy Kets kreeg de vraag om de nieuwe presentatie aan te vullen met reportages over nog levende heiligentradities in zijn geboortestad. Tijdens Erfgoeddag kan je de expo gratis bezoeken en een rondleiding bijwonen.

Op de website van Bruegelland vind je meer informatie over lezingen, concerten, nocturnes, vakantieworkshops en rondleidingen op zondag.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de Stedelijke Musea Lier. KMSKA Dicht maar dichtbij 
  Logo stad Lier
  share

Hoge Horizon. Bruegelland, vroeg 21ste eeuw

 • Bruiloftsstoet (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Bruiloftsstoet

 • Letter on the Blind, For the Use of Those Who See (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Letter on the Blind, For the Use of Those Who See

 • De gevallen ster (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  De gevallen ster

 • Kinderspelen, Nederlandse spreekwoorden, De Strijd Tussen Carnaval en Vasten (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Kinderspelen, Nederlandse spreekwoorden, De Strijd ...

 • Toegelaten bedelarij (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Toegelaten bedelarij

 • Private Planet (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Private Planet

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50