Praktisch

Locatie

Stedelijk Museum Lier 
Florent Van Cauwenberghstraat 14
2500 Lier

Openingsuren

Dagen

Openingsuren

DI - ZO

10.00 – 12.00
13.00 – 17.00
MA Gesloten

Het museum is gesloten op 1 en 2 januari, op Pasen, op 1 mei, op Hemelvaartsdag, op Pinksteren, op 1 en 11 november en op 25 december.

Het museum is toegankelijk voor andersvaliden. 

Toegangsprijzen

Prijzen Doelgroep
€ 4 Normaal tarief
€ 3

Studenten
Groepen (minimum 10 personen)
60+
Inwoners van Lier
Andersvaliden
OKV
KnackClub-leden

€ 1 19 - 25 jaar
€ 0

-19 
Schoolgroepen
Vrienden van het KMSKA

Gratis bezoekersgids verkrijgbaar aan de balie. 

Rondleidingen

Voor individuele bezoekers

Gratis instaprondleidingen op 12 juni 2016, 13 november 2016 en op 12 februari 2017. Telkens om 15.00. Reserveren via T 03 8000 396 of via info@bruegelland.be

Voor groepen

Maximaal 25 personen
Prijs: € 60 (+ toegangsticket en administratiekosten)
Duur: 1,5 uur

Voor scholen

Er zijn activiteiten voor kleuters en leerlingen van het lager en het middelbaar onderwijs.

Boekingen

www.visitlier.be
T +32 (0)3 8000 555
F +32 (0)3 488 12 76
 

Bruegelland

print

Datum 18/06/2011 - 25/02/2018

Pieter Bruegel de oude is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor tal van Vlaamse kunstenaars. De tentoonstelling Bruegelland in het Stedelijk Museum in Lier gaat na hoe groot zijn invloed was op de schilders die na hem kwamen. 

Wie kent de volkse taferelen van Pieter Bruegel niet? Ze staan in ons collectief geheugen gegrift en zijn tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Zelfs toen hij nog leefde, was Bruegel bijzonder succesvol. Keizers, koningen en rijke burgers telden grote sommen geld neer voor een werk van zijn hand. Ze deden dat om zich af te zetten tegen het onbezonnen en ‘boertige’ gedrag dat de schilder met zijn genretaferelen uitbeeldde. Na zijn dood zetten zijn zonen – Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude - zijn succesformule verder. Ze kregen navolging van schilders als van Ostade, Teniers en Steen, die de Bruegeliaanse kermissen en kroegtaferelen op hun manier interpreteerden. In de 18de en de 19de eeuw traden kunstenaars als De Braekeleer en Horemans met volkse onderwerpen in Bruegels voetspoor. Begin 20ste eeuw vonden de Vlaamse expressionisten Bruegel op hun beurt opnieuw uit. Kunstenaars als Permeke, De Smet, Smits en Van de Woestyne bliezen zijn boerentaferelen nieuw leven in met aardkleurig coloriet en schrale verfbehandeling. Om het jaar wisselt de focus van de tentoonstelling zodat je steeds nieuwe accenten in kan ontdekken. 

Portret Jan Van BeersFocus 5: Het geval Van Beers. Meester of oplichter?

Van 19 maart 2016 tot 25 juni 2017

Jan Van Beers (1852-1927) is de geschiedenis ingegaan als schilder van de Parijse beau monde. Zoals heel wat tijdgenoten trekt de hij na zijn opleiding aan de Antwerpse academie naar Parijs. Hij werkt er in het atelier van zijn landgenoot Alfred Stevens en schildert grote historische taferelen die op heel wat bijval kunnen rekenen. Van Beers maakt later bijna uitsluitend genretaferelen. Zijn verfijnde en hyperrealistische damesportretten zijn bijzonder geliefd bij de gegoede Parijse burgerij.

De succesvolle en turbulente kunstenaar schuwt de controverse niet en komt meerdere malen in opspraak. Hij wordt zelfs beschuldigd van fraude. Zo zou hij foto’s hebben nageschilderd en zelfs overschilderd. Het voorval wordt druk in de pers besproken en geeft aanleiding tot een proces dat Van Beers verliest. Dat de kunstenaar daadwerkelijk over een fotografische laag zou hebben geschilderd is evenwel nooit bewezen.

De tentoonstelling toont een selectie schilderijen en tekeningen uit het eclectische oeuvre van de kunstenaar, aangevuld met boeiend archiefmateriaal. Naast portretten en genrestukjes zijn er ook schilderijen te zien die gemaakt zijn naar foto’s. Naar aanleiding van de tentoonstelling liet het KMSKA een aantal doeken onderzoeken met de meest moderne technieken . Zo sluiten de resultaten van het materiaaltechnisch onderzoek het spannende verhaal van de meester of oplichter Jan Van Beers op wetenschappelijke manier af.

Het geval op ARTtube

In 1898 brengt schrijfster Marie Adelaide Belloc voor The Strand Magazine een bezoek aan de nieuwe woonst van Jan Van Beers (1852 – 1927) in Parijs. De kunstenaar leidt haar rond en vertelt haar meer over zijn turbulente leven en zijn werk.

Het geval Van Beers. Meester of oplichter? from ARTtube on Vimeo.

ZAAL Z: Schildersbedrog? Het geval Van Beers

In het voorjaarsnummer van ZAAL Z diept curator Nathalie Monteyne de expo verder uit. Doorblader het magazine online of schrijf je in om een gedrukt exemplaar te ontvangen.
 

Focus 6: Bruegelland XL

Van 7 juli 2017 tot 25 februari 2018

Bruegelland XL campagnebeeld

Het sluitstuk van dit Bruegelproject kreeg als titel Bruegelland XL en toont de meest volledige selectie van schilderijen uit de collecties van het KMSKA en het Stedelijk Museum Lier die een link hebben met Pieter Bruegel I. Het resultaat is een nieuwe en frisse presentatie, een bonte afwisseling van kleurrijke verhalen.

Landschappen in alle seizoenen, spreekwoordenschilderijen, historiestukken, kinderspelen, kermissen en feesten, moraliserende scènes: alles heeft een plaats gekregen in deze tentoonstelling. Bruegelland XL neemt je mee langs druk bevolkte schilderijen waarop zo veel te zien is dat het bijna zoekplaatjes lijken, maar ook langs intieme tafereeltjes die getuigen van intens en hoogst persoonlijk schilderplezier.

Bruegelland XL is een uitgelezen kans om het werk van de artistieke erfgenamen van Pieter Bruegel I met andere ogen te bekijken. Met kunst van o.a. Permeke, Gustave Van De Woestyne, Jean Brusselmans,…

Evenementen

Op de website van Bruegelland vind je meer informatie over lezingen, concerten, nocturnes, vakantieworkshops en rondleidingen op zondag.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de Stedelijke Musea Lier. KMSKA Dicht maar dichtbij 
  Logo stad Lier
  share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50