Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.

Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Praktisch

Locatie

Stedelijk Museum Lier 
Florent Van Cauwenberghstraat 14
2500 Lier

Openingsuren

Dagen

Openingsuren

DI - ZO

10.00 – 12.00
13.00 – 17.00
MA Gesloten

Het museum is gesloten op 1 januari, op Pasen, op 1 mei, op Hemelvaartsdag (14 mei 2015), op Pinksteren (24 mei 2015), op 1 en 11 november en op 25 december.

Toegangsprijzen

Prijzen Doelgroep
€ 4 Normaal tarief
€ 3

Studenten
Groepen (minimum 10 personen)
60+
Inwoners van Lier
Andersvaliden
OKV
KnackClub-leden

€ 1 19 - 25 jaar
€ 0

-19 
Schoolgroepen
Vrienden van het KMSKA

Gratis audiogids en bezoekersgids verkrijgbaar aan de balie. 

Rondleidingen

Voor groepen

Maximaal 20 personen
Prijs: € 60 (+ toegangsticket)
Duur: 1,5 uur

Voor scholen

Er zijn activiteiten voor kleuters en leerlingen van het lager en het middelbaar onderwijs.

Boekingen

Toerisme Lier
T +32 (0)3 8000 555
F +32 (0)3 488 12 76
 

Bruegelland

print

Datum 18/06/2011 - 31/12/2017

Pieter Bruegel de oude is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor tal van Vlaamse kunstenaars. De tentoonstelling Bruegelland in het Stedelijk Museum in Lier gaat na hoe groot zijn invloed was op de schilders die na hem kwamen.

Wie kent de volkse taferelen van Pieter Bruegel niet? Ze staan in ons collectief geheugen gegrift en zijn tot ver buiten onze landsgrenzen bekend. Zelfs toen hij nog leefde, was Bruegel bijzonder succesvol. Keizers, koningen en rijke burgers telden grote sommen geld neer voor een werk van zijn hand. Ze deden dat om zich af te zetten tegen het onbezonnen en ‘boertige’ gedrag dat de schilder met zijn genretaferelen uitbeeldde. Na zijn dood zetten zijn zonen – Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude - zijn succesformule verder. Ze kregen navolging van schilders als van Ostade, Teniers en Steen, die de Bruegeliaanse kermissen en kroegtaferelen op hun manier interpreteerden. In de 18de en de 19de eeuw traden kunstenaars als De Braekeleer en Horemans met volkse onderwerpen in Bruegels voetspoor. Begin 20ste eeuw vonden de Vlaamse expressionisten Bruegel op hun beurt opnieuw uit. Kunstenaars als Permeke, De Smet, Smits en Van de Woestyne bliezen zijn boerentaferelen nieuw leven in met aardkleurig coloriet en schrale verfbehandeling.

Kunstwerken en kostbaarheden

De tentoonstelling Bruegelland heeft als rode draad de volkse traditie doorheen de Vlaamse en de Hollandse kunst vanaf de zonen van Pieter de oude. Ze toont 50 werken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen aangevuld met kunstwerken en kostbaarheden uit de collectie van de Stedelijke Musea Lier. Om het jaar wisselt de focus van de tentoonstelling zodat je steeds nieuwe accenten in kan ontdekken. 

Focus 3: Hoge horizon. Bruegelland, vroeg 21ste eeuw

Campagnebeeld Hoge Horizon

Van 27 april 2014 tot 19 maart 2015

Een tentoonstellingsproject rond de universele beeldtaal van Bruegel, zijn directe opvolgers en kunstenaars van vandaag als chroniqueurs van hun tijd.

De hoog geplaatste horizon, die zo typisch is voor de panoramische landschappen en volkstaferelen van Pieter Bruegel, is deel gaan uitmaken van het collectief geheugen. Door dit bijzonder perspectief ontstaat ruimte voor groteske details, architecturale elementen en menselijke figuren die klein worden afgebeeld als een onderdeel van de ‘eeuwige’ natuur. Binnen deze dik bevolkte taferelen beschrijft de oude meester de volheid van het leven op vaak allegorische en tragikomische wijze.

Hoge horizon bouwt voort op dit kijk- en denkbeeld waarbij de fysiek beschrijvende en moreel kritische visie op de wereld een lijn aftekent die verschillende kunstenaarsgeneraties met elkaar verbindt. Het werk van hedendaagse kunstenaars als Philip Aguirre y Otegui, Kati Heck, Rinus Van de Velde, Ria Pacquée, e.a. activeert en actualiseert de historische taferelen van Bruegel en zijn artistieke erfgenamen.
De tentoonstelling presenteert zich als een dynamisch geheel met ruimte voor performances, screenings en lezingen die doorheen het jaar zullen plaatsvinden.

Voorkamer is een kunstenaarsinitiatief voor en door kunstenaars. Het toont jaarlijks solo- en groepspresentaties van hedendaagse beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland. Het geeft daarbij een heterogene kijk op hedendaagse beeldende kunst en stimuleert een actieve dialoog tussen kunstenaar en publiek.

 

100% Cultuur ging naar Lier en maakte een mooie reportage over de tentoonstelling. Die kan je in onderstaand filmpje bekijken.

Bezoekersgids

Download de bezoekersgids bij de tentoonstelling (PDF, 2,49 MB) of doorblader deze publicatie online.

Focus 4: Sint³. Macht der gewoonte. Jimmy Kets in Bruegelland

Van 3 april 2015 tot 6 maart 2016

Deze opstelling van Bruegelland focust op voorstellingen van processies en religieuze tradities. De internationaal gereputeerde fotograaf Jimmy Kets (Lier, °1979) voegt een hedendaags luik toe aan de expo met een reportage over nog levende tradities in zijn geboortestad. Zo brengt bij o.a. de Sint-Gummarusprocessie, de Sint-Hubertusdierenwijding en de verdeling van voedsel op de naamdag van Sint-Antonius in beeld. Kets’ foto’s van de Mariale Kinderprocessie in mei gaan de confrontatie aan met schilderijen van Edmond Van Offel (1871-1959) en Isidore Opsomer (1878-1967), die ook kinderen in een processie voorstellen.

Evenementen

Rondleiding door Voorkamer

Zondag 15 maart 2015 om 15.00. 

Finissage

Zondag 15 maart 2015 vanaf 15.00. 

Op de website van Bruegelland vind je meer informatie over lezingen, concerten, nocturnes, vakantieworkshops en rondleidingen op zondag.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de Stedelijke Musea Lier. KMSKA Dicht maar dichtbij 
  Logo stad Lier
  share

Hoge Horizon. Bruegelland, vroeg 21ste eeuw

 • Bruiloftsstoet (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Bruiloftsstoet

 • Letter on the Blind, For the Use of Those Who See (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Letter on the Blind, For the Use of Those Who See

 • De gevallen ster (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  De gevallen ster

 • Kinderspelen, Nederlandse spreekwoorden, De Strijd Tussen Carnaval en Vasten (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Kinderspelen, Nederlandse spreekwoorden, De Strijd ...

 • Toegelaten bedelarij (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Toegelaten bedelarij

 • Private Planet (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Private Planet

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50