Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.

Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Praktisch

Locatie

Koningin Fabiolazaal
Jezusstraat 28
2000 Antwerpen

Openingsuren

Van 20 september 2014 tot 11 januari 2015

Dagen

Openingsuren

DI - ZO

10.00 - 17.00

ZA

10.00 - 18.00

MA Gesloten

De kassa sluit een half uur voor sluitingstijd. Gesloten op maandagen, 25 en 26 december 2014, 1 en 2 januari 2015

Prijzen Doelgroep
€ 4 Normaal tarief
€ 3

60+
Studenten
Groepen (minimum 15 personen)

€ 1 19 - 25 jaar
€ 0

-19
Vrienden van het KMSKA

Weekend Pontonbrug

Op vertoon van je ticket voor de pontonbrug krijg je gratis toegang tot de expo op 3, 4 en 5 oktober. 

Rondleidingen

Voor groepen

Maximaal 20 personen
Prijs: € 75 (+ toegangsticket) , € 50 voor een klas
Duur: 90 minuten

Boekingen

Reserveren gebeurt best drie weken voor het bezoek. Vul het online aanvraagformulier in. Een museummedewerker neemt vervolgens contact met je op om de reservatie af te ronden.

Contact

Afdeling Educatie
T +32 (0)3 224 95 61

De MODERNEN. Kunst in de Groote Oorlog

print

Datum 20/09/2014 - 11/01/2015

De 7de tentoonstelling in een reeks over de moderne kunstcollectie van het KMSKA toont hoe de schok van WOI voelbaar is in de kunst en de literatuur rond 1914-1918. Campagnebeeld Kunst in de Groote Oorlog

Voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog suggereerden de futuristische werken van Jules Schmalzigaug vooruitgang, snelheid en techniek. Rik Wouters’ kunst was een ode aan levenslust en –kracht. De oorlog zorgt voor een schok. Deze expo toont hoe die schok voelbaar is in kunst en literatuur tijdens en kort na de Eerste Wereldoorlog. Sommige kunstenaars en schrijvers vluchten naar Nederland en Groot-Brittannië en komen daar in contact met buitenlandse bewegingen. Anderen proberen het leven aan en achter de frontlinie vorm te geven. Paul van Ostaijen verwerkte zijn trauma’s in de experimentele bundels Bezette Stad en De Feesten van Angst en Pijn. Maar ook op andere schrijvers in Antwerpen en Vlaanderen laat de oorlog diepe sporen na. De verhalen van zes centrale figuren - Cyriel Buysse, André De Ridder, Paul van Ostaijen, Jules Schmalzigaug, Emile Verhaeren en Rik Wouters - zijn op hun beurt het vertrekpunt voor de verhalen van hun vrienden. Schilderijen, brieven, foto's, tekeningen, sculpturen en publicaties laten zien hoe zij de oorlog beleefden.

Verrijking?

Kunst in de Groote Oorlog toont hoe kunstenaars alles moesten achterlaten, maar dankzij de gastvrijheid van buurlanden en de inspanningen van auteurs en kunstliefhebbers als Paul Gustave Van Hecke, Cyriel Buysse of Paul Buschmann, toch konden werken. Door internationale contacten slaagden ze er zelfs in hun kunst te verrijken. Het maakte hen ook bekender in het buitenland. Dat geldt evenzeer voor de thuisblijvers wiens werk over de grenzen werd meegevoerd, letterlijk of via vertalingen.

Focus op Paul van Ostaijen

In het kader van het herdenkingsproject Antwerpen 14-18 heeft het Vredescentrum een filmpje gemaakt dat focust op Paul van Ostaijen - één van de zes centrale figuren in de expo en zijn vriendschap met de broers Floris en Oscar Jespers.

 

Bezoekersgids & kijk- en doeboekje

Download de bezoekersgids (PDF, 1,60 MB) en  het kijk- en doeboekje (PDF, 3,16 MB) bij de tentoonstelling of doorblader deze publicaties online. Je kan de bezoekersgids en het kijk- en doeboekje ook gratis krijgen aan de kassa van de Koningin Fabiolazaal.

  

Evenementen

Lezen for life Lezen for life

Op zondag 21 december 2014 om 15.00. 

Op zondag 21 december huren we radiostem Hilde Mertens (Radio 2) in om de persoonlijke verhalen van onze bezoekers in de tentoonstelling De Modernen. Kunst in de Groote Oorlog voor te lezen. Ze doet dat in het kader van Lezen for Life, de actie waarmee de radionieuwsdienst van de VRT Music for Life steunt. 

Rondleidingen voor individuele bezoekers

Op zondag 11 januari 2015 om 14.30. 

Sluit aan bij onze instaprondleiding, die individuele bezoekers de kans biedt om met een gids de tentoonstelling te ontdekken. 

Lezing op zondag: Belgische kunstenaars in ballingschap in Groot-Brittannië tijdens de Eerste Wereldoorlog

Zondag 4 januari 2015 van 11.00 tot 12.00

Tijdens deze lezing op zondag brengt Caterina Verdickt in kaart hoe omvangrijk de artistieke migratie van België naar Groot-Brittannïe was tijdens WO I.

Deze tentoonstelling maakt deel uit van de reeks De Modernen in de Koningin Fabiolazaal en is een organisatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de Povincie Antwerpen in samenwerking met het Letterenhuis en het Provinciaal Museum Emile Verhaeren.

Logo's KMSKA, Provincie Antwerpen, Letterenhuis, Provinciaal Museum Emile Verhaeren, 2014-18 100 jaar Groote Oorlog

share

De Modernen. Kunst in de Groote Oorlog

 • Hippolyte Daeye, Sereniteit (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Hippolyte Daeye, Sereniteit

 • Paul van Ostaijen, Floris en Oscar Jespers in het atelier van Floris Jespers in Mortsel tijdens de Eerste Wereldoorlog (1918) (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Paul van Ostaijen, Floris en Oscar Jespers in het ...

 • Jules Schmalzigaug, Licht (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Jules Schmalzigaug, Licht

 • Ramah, Paul Gustave Van Hecke (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Ramah, Paul Gustave Van Hecke

 • Titelpagina van De Feesten van Angst en Pijn, dichtbundel van Paul van Ostaijen (1921) (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Titelpagina van De Feesten van Angst en Pijn, ...

 • Frans Masereel, De Profeet (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Frans Masereel, De Profeet

 • La Belgique en Guerre, met daarin een bijdrage van Cyriel Buysse (1918) (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  La Belgique en Guerre, met daarin een bijdrage van ...

 • Georges-Henri Tribout, Verhaeren met wandelstok (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Georges-Henri Tribout, Verhaeren met wandelstok

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50