Praktisch

Locatie

Museum Rockoxhuis
Keizerstraat 12
2000 Antwerpen

Openingsuren

Van 2 februari 2013 tot eind 2016

 Dagen  Openingsuren 

DI - ZO

10.00 – 17.00

MA

Gesloten

Gesloten op 25 en 26 december en op 1 en 2 januari. 

Toegangsprijzen

Prijzen Doelgroep
€ 8 Normaal tarief
€ 6

Groepen (minimum 15 personen)
60+
Studenten
Andersvaliden
Werkzoekenden
Leden van de Gezinsbond
OKV-leden

€ 1 -26
€ 0

-19
KBC-klanten op vertoon van hun bankkaart
Vrienden van het KMSKA
Schoolgroepen

Elke laatste woensdag van de maand is het museum gratis toegankelijk.

Rondleidingen

Voor groepen

Maximaal 20 personen
Prijs: € 75 (+ toegangsticket)
1,5 uur

Voor scholen

Het KMSKA biedt museumateliers (voor lager onderwijs) en museumlessen (voor secundair onderwijs) aan in de tentoonstelling.

Boekingen

Reserveren gebeurt best drie weken voor het bezoek. Vul het online aanvraagformulier in. Een museummedewerker neemt vervolgens contact met je op om de reservatie af te ronden.

Contact

Afdeling Educatie
T +32 (0)3 224 95 61
F +32 (0)3 248 08 10
 

Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast

print

Datum 02/02/2013 - 07/02/2017

Van 2 februari 2013 tot en met 31 december 2016 in Museum Rockoxhuis.

Aan het einde van de 16de en het begin van de 17de eeuw heerst er in Antwerpen een bijzonder gunstig artistiek en economisch klimaat. Daardoor wordt de stad al snel hét productie- en handelscentrum voor luxeartikelen in Europa. Heel wat voorname burgers en handelaars bouwen rijke collecties op met eigentijdse en oude kunst. Helaas zijn de meeste van die verzamelingen in de loop der jaren uit elkaar gevallen.

Luxueus kunstenkabinet

In Museum Rockoxhuis ontdek je hoe een Antwerpse kunstverzameling er in de Gouden Eeuw moet hebben uitgezien hebben. De burgerwoning van burgemeester en mecenas Nicolaas Rockox (1560-1640) wordt omgetoverd tot een luxueus kunstenkabinet met topstukken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de belangrijkste werken uit het Rockoxhuis. De titel van deze unieke samenwerking verwijst naar het boek Het Gulden Cabinet van de Edel Vry Schilderconst van de Zuid-Nederlandse rederijker Cornelis de Bie (1627-1715). Dat boek bevat biografieën van kunstschilders uit de Zuidelijke Nederlanden met gegraveerde portretten. De tentoonstelling in het Rockoxhuis verenigt topwerken uit de West-Europese kunst van de veertiende tot en met de zeventiende eeuw. Uitgangspunt is een geschilderde Kunstkamer van Frans Francken II (1581-1642) uit de collectie van het KMSKA. Francken was de uitvinder van dat genre. Ook Rockox liet zijn kunstkamer door hem schilderen. In de tentoonstelling kan je prachtige schilderijen zien van Oude meesters als Rogier Van der Weyden, Hans Memling, Jan van Eyck, Peter Paul Rubens en Anthony Van Dyck.  

Focus 5: Power Flower. Bloemstillevens in de Nederlanden

Campagnebeeld Power FlowerVan 28 november tot 28 maart 2016

Tot in de 16de eeuw luisteren planten en bloemen enkel de randen van heiligenvoorstellingen in getijdenboeken op. Maar een groeiende botanische kennis en een ontluikende liefde voor de natuur stimuleren kunstenaars om ruikers bloemen te behandelen als zelfstandig thema. De Lage Landen waren rond 1600 dan ook helemaal in de ban van de Power Flower.

Deze vijfde focusexpo in Het Gulden Cabinet schets de ontwikkeling van het bloemstilleven in de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden aan de hand van een 25-tal zinnenstrelende voorbeelden. Met werk van Joris Hoefnagel, Jan Brueghel de Oude, Daniël Seghers, Jan Davidsz. De Heem, Jan van Huysum en Rachel Ruysch.

In het najaarsnummer van ZAAL Z licht KMSKA-curator Nico Van Hout de focusexpo toe. 

 

Filmpje bij de tentoonstelling

Dit is Nicolaas Rockox is een introductiefilmpje bij de tentoonstelling Het Gulden Cabinet. Het is gemaakt om de tentoonstelling te introduceren bij kinderen en om hen voor te bereiden op het museumbezoek: wat is het Rockoxhuis en wat ga ik er te zien krijgen? De film opent als het ware een boek over het leven van Nicolaas Rockox.

Bezoekersgids en kijk- en doeboekje

Download de bezoekersgids bij de tentoonstelling (PDF, 16,8 MB) en het kijk- en doeboekje (PDF, 1,37 MB) of doorblader deze publicaties online

 

 

Maak je eigen kunstkabinet

Webapp op desktop, tablet en smartphoneHet KMSKA heeft bij de tentoonstelling Het Gulden Cabinet een applicatie ontwikkeld die je niet alleen meer uitleg geeft bij de kunstwerken, maar waarmee je ook thuis aan de slag kan om je eigen kunstkamer samen te stellen. Surf met je smartphone, tablet of PC naar www.hetguldencabinet.be en kom snel en makkelijk meer te weten over alle kunstwerken in de tentoonstelling. Je kan ook inzoomen op schilderijen en beelden en voor, tijdens of na je bezoek een collectie aanmaken met de kunstwerken die jou het meeste aanspreken. Net zoals Nicolaas Rockox dat tijdens zijn leven ook heeft gedaan. Als je de webapp thuis van op een pc of laptop bekijkt kan je met je favoriete schilderijen en objecten aan de slag om een eigen kunstkamer in te richten. Op basis van een foto van je eigen woon-, eet- of (wie weet) badkamer zijn. Elke maand belonen we de leukste kamer met een mooie prijs.

Evenementen

Krokuskriebels Krokuskriebels in Het Gulden Cabinet

Van zaterdag 6 tot en met zondag 14 februair 2016

In de krokusvakantie organiseren musea extra leuke, spannende en creatieve activiteiten voor gezinnen met kinderen tot 12 jaar. Wij voorzien twee leuke activiteiten in Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast.

Vocaal Ensemble Encantar brengt ‘WOOD/WOULD’

Zondag 21 februari 2016

Vier pittige en enthousiaste jonge dames brengen een gewaagde combinatie van renaissancepolyfonie, close harmony en jazzstandards.

 • Concert om 11.00 uur, max. 55 personen
 • Tarief: 18 euro, drankje en toegangsticket voor het museum inbegrepen
 • Inschrijving verplicht. Stuur een e-mail naar inforockoxhuis@kbc.be en vermeld in de titel Encantar en het aantal personen.

Rondleiding voor blinden en slechtzienden

Woensdag 16 en vrijdag 18 maart 2016

 • De rondleiding start telkens om 15.00 en duurt een uur. 
 • Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan via bart.vanpeer@kmska.be

Clara Peeters, een bloem van een vrouw. Lezing door Leen Huet

Zondag 20 maart 2016

 • Lezing om 11.00 uur, max. 55 personen
 • Tarief: toegangsticket
 • Inschrijving verplicht. Stuur een e-mail naar inforockoxhuis@kbc.be en vermeld in de titel Lezing 20/3 en het aantal personen.

Slow Art Day

Zondag 9 april 2016

Naar aanleiding van Slow Art Day 2016 organiseren we een bijzondere Kunst(k)uur in de tentoonstelling Het Gulden Cabinet in Museum Rockoxhuis. Samen met een gids en andere deelnemers neem je rustig de tijd om 3 kunstwerken onder de loep te nemen. Iedereen krijgt de kans om zijn observaties, kennis en vragen te delen. Een gids begeleidt het gesprek.

Erfgoeddag: Markante rituelen. De eeuw van Rockox in riten en ceremoniën. Lezing door Key Minnebo

Zondag 26 april 2016 

 • Lezing om 11.00 uur, max. 55 personen
 • Gratis toegang
 • Inschrijving verplicht. Stuur een e-mail naar inforockoxhuis@kbc.be en vermeld in de titel Lezing 26/4 en het aantal personen.

Het wonder van de heilige Dorothea - bloeiende devotie en eeuwige lente in zeventiende-eeuws Vlaanderen. Lezing door dr. Eelco Nagelsmit

Zondag 22 mei 2016

 • Lezing om 11.00 uur, max. 55 personen
 • Tarief: toegangsticket
 • Inschrijving verplicht. Stuur een e-mail naar inforockoxhuis@kbc.be en vermeld in de titel Lezing 22/5 en het aantal personen.

Open tuinen: A taste of Rockox. Proeven van eeuwenoude kooktechnieken in rebelse hapjes met gebruik van exclusieve ingrediënten uit zeventiende-eeuwse beerputten en Rockox’ tuin. Kookdemo door Jeroen Van Vaerenbergh, “De Food Archeoloog”

Zondag 26 juni 2016

 • Kookdemo om 15.00 uur, max. 50 personen
 • Tarief: toegangsticket + 10 euro
 • Inschrijving verplicht. Stuur een e-mail naar inforockoxhuis@kbc.be en vermeld in de titel Kookdemo 26/6 en het aantal personen. 
   

In samenwerking met Museum Rockoxhuis

  Logo KMSKA Dicht maar dichtbij   logo Museum Rockoxhuis   Logo Vlaamse Overheid   Logo KBC
  share

Het Gulden Cabinet

 • Man met Romeinse munt (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Man met Romeinse munt

 • Heilige Familie (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Heilige Familie

 • Heilige Barbara van Nicodemië (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Heilige Barbara van Nicodemië

 • Vismarkt of Winter (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Vismarkt of Winter

 • Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen

 • Madonna in een bloemenkrans (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Madonna in een bloemenkrans

 • Philip de Croy (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Philip de Croy

 • Ecce homo (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Ecce homo

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50