Deze website draagt het AnySurferlabel, een Belgisch kwaliteitslabel voor toegankelijke websites.

Meer informatie vindt u op www.anysurfer.be.

Praktisch

Locatie

Museum Rockoxhuis
Keizerstraat 12
2000 Antwerpen

Openingsuren

Van 2 februari 2013 tot eind 2016

 Dagen  Openingsuren 

DI - ZO

10.00 – 17.00

MA

Gesloten

Gesloten op 24 en 25 december en op 1 en 2 januari. 

Toegangsprijzen

Prijzen Doelgroep
€ 6 Normaal tarief
€ 4

Groepen (minimum 15 personen)
60+
Studenten
Andersvaliden
Werkzoekenden
Leden van de Gezinsbond
OKV-leden

€ 1 -26
€ 0

-19
KBC-klanten op vertoon van hun bankkaart
Vrienden van het KMSKA
Schoolgroepen

Elke laatste woensdag van de maand is het museum gratis toegankelijk.

Rondleidingen

Voor groepen

Maximaal 20 personen
Prijs: € 75 (+ toegangsticket)
1,5 uur

Voor scholen

Het KMSKA biedt museumateliers (voor lager onderwijs) en museumlessen (voor secundair onderwijs) aan in de tentoonstelling.

Boekingen

Reserveren gebeurt best drie weken voor het bezoek. Vul het online aanvraagformulier in. Een museummedewerker neemt vervolgens contact met je op om de reservatie af te ronden.

Contact

Afdeling Educatie
T +32 (0)3 224 95 61
F +32 (0)3 248 08 10
 

Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast

print

Datum 02/02/2013 - 01/01/2017

Van 2 februari 2013 tot en met 31 december 2016 in Museum Rockoxhuis.

Aan het einde van de 16de en het begin van de 17de eeuw heerst er in Antwerpen een bijzonder gunstig artistiek en economisch klimaat. Daardoor wordt de stad al snel hét productie- en handelscentrum voor luxeartikelen in Europa. Heel wat voorname burgers en handelaars bouwen rijke collecties op met eigentijdse en oude kunst. Helaas zijn de meeste van die verzamelingen in de loop der jaren uit elkaar gevallen.

Luxueus kunstenkabinet

In Museum Rockoxhuis ontdek je hoe een Antwerpse kunstverzameling er in de Gouden Eeuw moet hebben uitgezien hebben. De burgerwoning van burgemeester en mecenas Nicolaas Rockox (1560-1640) wordt omgetoverd tot een luxueus kunstenkabinet met topstukken uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en de belangrijkste werken uit het Rockoxhuis. De titel van deze unieke samenwerking verwijst naar het boek Het Gulden Cabinet van de Edel Vry Schilderconst van de Zuid-Nederlandse rederijker Cornelis de Bie (1627-1715). Dat boek bevat biografieën van kunstschilders uit de Zuidelijke Nederlanden met gegraveerde portretten. De tentoonstelling in het Rockoxhuis verenigt topwerken uit de West-Europese kunst van de veertiende tot en met de zeventiende eeuw. Uitgangspunt is een geschilderde Kunstkamer van Frans Francken II (1581-1642) uit de collectie van het KMSKA. Francken was de uitvinder van dat genre. Ook Rockox liet zijn kunstkamer door hem schilderen. In de tentoonstelling kan je prachtige schilderijen zien van Oude meesters als Rogier Van der Weyden, Hans Memling, Jan van Eyck, Peter Paul Rubens en Anthony Van Dyck

Focus 3: Papegaai. ’t Cierlijk schoon van haare veeren

Peter Paul Rubens, Heilige Familie met de papegaai (detail), KMSKA

Van 8 november 2014 tot 22 februari 2015

In de schoot van Het Gulden Cabinet organiseren het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en het Rockoxhuis enkele kleinschalige tentoonstellingen. Papegaai is de derde in de rij. Naar aanleiding van de schitterende restauratie van Heilige Familie met de papegaai van Peter Paul Rubens (KMSKA) die in Het Gulden Cabinet een ereplaats krijgt, gaat onze aandacht naar de papegaai in de beeldende kunst in de 16e en 17e eeuw. Zijn verenpracht was een lust voor het oog en tegelijkertijd een bron van inspiratie voor heel wat kunstenaars. Schoonheid, wijsheid, maagdelijkheid, verscheidenheid, minnaar … het zijn maar enkele van de vele predicaten die hem toegedicht zijn. Naast Rubens zijn Savery, Fyt, Jordaens, De Heem, Dürer, Schongauer en andere kunstenaars met hun interpretatie van de papegaai op de tentoonstelling vertegenwoordigd.

Download de bezoekersgids bij de tentoonstelling (PDF, 1,98 MB)

 
Het schilderij Heilige Familie met de papegaai van Peter Paul Rubens werd gerestaureerd met de steun van het fonds Inbev-Baillet Latour Logo fonds InBev-Baillet Latour
 

Filmpje bij de tentoonstelling

Dit is Nicolaas Rockox is een introductiefilmpje bij de tentoonstelling Het Gulden Cabinet. Het is gemaakt om de tentoonstelling te introduceren bij kinderen en om hen voor te bereiden op het museumbezoek: wat is het Rockoxhuis en wat ga ik er te zien krijgen? De film opent als het ware een boek over het leven van Nicolaas Rockox.

Bezoekersgids en kijk- en doeboekje

Download de bezoekersgids bij de tentoonstelling (PDF, 22 MB) en het kijk- en doeboekje (PDF, 1,37 MB) of doorblader deze publicaties online

 

 

Maak je eigen kunstkabinet

Webapp op desktop, tablet en smartphoneHet KMSKA heeft bij de tentoonstelling Het Gulden Cabinet een applicatie ontwikkeld die je niet alleen meer uitleg geeft bij de kunstwerken, maar waarmee je ook thuis aan de slag kan om je eigen kunstkamer samen te stellen. Surf met je smartphone, tablet of PC naar www.hetguldencabinet.be en kom snel en makkelijk meer te weten over alle kunstwerken in de tentoonstelling. Je kan ook inzoomen op schilderijen en beelden en voor, tijdens of na je bezoek een collectie aanmaken met de kunstwerken die jou het meeste aanspreken. Net zoals Nicolaas Rockox dat tijdens zijn leven ook heeft gedaan. Als je de webapp thuis van op een pc of laptop bekijkt kan je met je favoriete schilderijen en objecten aan de slag om een eigen kunstkamer in te richten. Op basis van een foto van je eigen woon-, eet- of (wie weet) badkamer zijn. Elke maand belonen we de leukste kamer met een mooie prijs.

 

Leer met het doeboekje Welkom in Het Gulden Cabinet de wereld van Nicolaas Rockox kennen. Je ontdekt ook waarom kunstenaars vroeger graag papegaaien schilderden.

 

In samenwerking met Museum Rockoxhuis

  Logo KMSKA Dicht maar dichtbij   logo Museum Rockoxhuis   Logo Vlaamse Overheid   Logo KBC
  share

Het Gulden Cabinet

 • Man met Romeinse munt (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Man met Romeinse munt

 • Heilige Familie (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Heilige Familie

 • Heilige Barbara van Nicodemië (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Heilige Barbara van Nicodemië

 • Vismarkt of Winter (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Vismarkt of Winter

 • Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen

 • Madonna in een bloemenkrans (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Madonna in een bloemenkrans

 • Philip de Croy (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Philip de Croy

 • Ecce homo (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Ecce homo

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50