Praktisch

Locatie

MoMu - Modemuseum van de Provincie Antwerpen
Nationalestraat 28
2000 Antwerpen

Openingsuren

Van 17 september 2016 tot 26 februari 2017

 Dagen  Openingsuren 

DI - ZO

10.00 – 18.00

1ste DO/maand

10.00 - 21.00

MA Gesloten

Het MoMu is gesloten op 25 en 26 december, 1 en 2 januari. Op 24 en 31 december sluit het museum om 14.00.

Toegangsprijzen

Prijzen Doelgroep
€ 8 Normaal tarief
€ 6

Groepen vanaf 15 personen
Familietarief
Verzilvering A-kaart,
Fed+
Gezinsbond
Knack Club/Le Vif
NMBS dagticket

€ 3 18 - 25 jaar
Gratis

-17
A-kaart startersvoordeel
MoMu+Friend
Begeleiders van blinden en rolstoelbegeleiders
ICOM/VMW
 


Groepsbezoek

Een groepsbezoek reserveer je via het online formulier op de website van het MoMu. Via het formulier kun je ook aangeven of je een gegidste rondleiding wilt of niet.

Rondleiding voor individuen

Je kunt je als individu aansluiten bij een gegidste groep. Dit kan tijdens MoMu by Night of tijdens MoMy Lazy Sunday. Reserveren kan via de website van MoMu. 

Meer info

momu.be
T 03 470 27 74  

Rik Wouters & het huiselijk utopia

print

Datum 17/09/2016 - 26/02/2017

Van 17 september 2016 tot 26 februari 2017 in het Modemuseum Antwerpen

Deze expo brengt werk van Rik Wouters uit de collectie van het KMSKA samen met dat van hedendaagse kunstenaars en modeontwerpers. Wouters was de enige kunstenaar in onze contreien die postimpressionistische schildertechnieken combineerde met eenvoudige huiselijke taferelen. Zijn expressieve penseelstreken en de onafgewerkte stijl van zijn doeken geven een dynamiek aan zijn oeuvre. Die zorgt - samen met de nadruk op lichtinval en kleur - voor een betoverende en optimistische toon. Wouters’ leven bleef niet van moeilijkheden gespaard, maar in zijn werk komt het harmonische, ‘goede’ leven sterk naar voor. De liefde voor zijn vrouw Nel was een belangrijke drijfveer. Haar levensvreugde en energie inspireerden hem tot vele bekende doeken en sculpturen.

Utopische queeste naar geluk

Thema’s als shelter en geborgenheid zien we vandaag zowel terug bij conceptuele kunstenaars als toegepaste ontwerpers (mode, interieur en design). Zij ondernemen een utopische queeste naar de essentie van ‘het goede leven’. Wat heeft een mens nodig om gelukkig te zijn? Een zoektocht die zich uit in een voorliefde voor zelfredzaamheid, werken met pure materialen en ambachtelijke technieken.

Verschillende Belgische modeontwerpers — o.a. Dirk Van Saene, Bruno Pieters, Christian Wijnants, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Veronique Branquinho, Martin Margiela, Marina Yee, Jan-Jan Van Essche — geven op hun eigen manier vorm aan deze gedachten. Sommigen door  keuzes van stoffen en technieken, anderen door hun eigengereide positie in het modeveld, waarbij ze geen toegiften doen aan het gejaagde ritme van de modewereld.

In ZAAL Z

KMSKA-curator Herwig Todts schreef een artikel over Rik Wouters in het najaarsnummer van ZAAL Z

Download het 18de nummer van ZAAL Z (PDF, 8MB)

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het MoMu – ModeMuseum Provincie Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen naar aanleiding van het 100-jarig overlijden van de schilder Rik Wouters in 2016. 

Meer info

www.momu.be

  share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50