Tesktversie filmpje Reünie

print

Altaarstukken nemen bezoekers terug mee in de tijd

Nieuwsanker:

"Iets heel anders dan. In de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen kunt u vanaf morgen zestien monumentale altaarstukken bekijken van ondermeer Rubens en Metsijs. Een deel van werken werd speciaal voor de tentoonstelling teruggehaald naar de kathedraal vanuit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten. Valerie Bauwens ging ze al eens bewonderen."

[Start reportage in de kathedraal, terwijl de reporter spreekt, worden er sfeerbeelden getoond. Vervolgens zoomt de camera in op enkele altaarstukken.]

Reporter:

"De anders zo witte en lege kathedraal van Antwerpen hervindt een stuk van haar verloren pracht. Zestien monumentale altaarstukken nemen de bezoeker terug mee in de tijd. De tijd van de stadsgilden die in de 16de en 17de eeuw veel geld over hadden voor een religieus schilderij van één van de Antwerpse grootmeesters."

[Interview met Ria Fabri, curator van de tentoonstelling.]

Ria Fabri:

"Zij staken zich soms in schulden om deze altaarstukken te kunnen betalen. Voor hen was dat niet ongebruikelijk. Want het allerbelangrijkste bij hen was natuurlijk de devotie waarvoor zij die altaarstukken oprichtten. Maar we mogen niet vergeten dat ook status, macht en concurrentie meespeelden."

[Opnieuw zoomt de camera in op details uit de tentoongestelde werken.]

Reporter:

"De tentoonstelling toont mooi hoe de schilderkunst in één eeuw tijd evolueerde. Vergelijken we de vroeg 17de-eeuwse Kruisafneming van Rubens met de Bewening van Christus van Quinten Metsijs van begin 16de eeuw."

Ria Fabri:

"Men ziet daar heel goed de beroering van de aanwezigen op het schilderij. Heel frontaal gehouden, heel evenwichtig opgebouwd en heel rustig. Als we dat vergelijken met het werk van Rubens, een brok dynamiek en pathetiek, dan ziet u meteen het verschil tussen beide werken."

Reporter:

"De tentoongestelde werken hingen vroeger ook al in de kathedraal. Maar toen de Franse Revolutie uitbrak moesten de gilden aan macht inboeten. De werken raakten her en der verspreid. Nu zijn ze herenigd, nog tot 15 november."

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50