Tekstversie filmpje Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast Deel 1: Nicolaas Rockox

print

[Introductie: Er klinkt het geluid van een lucifer die wordt ontstoken, en aan de hand van deze kleine lichtbron worden details uit beelden verlicht: een wereldkaart, een wetenschappelijk boek, een detail van Heilige Barbara van Nicodemië van Jan van Eyck, om te eindigen met De kunstkamer van Frans Francken II waarop langzaam wordt uitgezoomd en de titel van het filmpje verschijnt: “Het Gulden Cabinet. Koninklijk Museum bij Rockox te gast. Deel 1: Nicolaas Rockox.” Op de achtergrond klinkt rustige muziek.]

[We krijgen het Portret van Nicolaas Rockox door Antoon van Dyck te zien.]

Hildegard Van de Velde, conservator van het Rockoxhuis:

“Nicolaas Rockox stamt af van een oud Antwerps adellijk geslacht. Zijn grootvader had een graad in de rechten en mocht zodoende een wapenschild voeren. Nicolaas Rockox zelf is in 1560 geboren, zijn vader is vrij jong gestorven, maar hij heeft toch de kans gehad om te studeren aan de Universiteiten van Leuven, Parijs en Douai.”

[Hildegarde Van de Velde verschijnt in beeld. Nadien wordt een oude kaart van Antwerpen getoond.]

“Toen Nicolaas Rockox terugkwam in 1584 stond Antwerpen op een groot keerpunt. Want in 1585 valt Antwerpen voor de Spaanse kroon.”

[We zien een oude prent van het beleg van Antwerpen, gevolgd door een afbeelding van Filips II. Klavecimbelmuziek.]

“Filips De Tweede was koning van Spanje en heeft dan zijn dochter Isabella naar onze contreien gestuurd en samen met haar echtgenoot Albrecht hadden zij de controle over de Nederlanden.”

[We zien schilderijen van Isabella en Albrecht, gevolgd door een oude kaart van Antwerpen.]

“Nicolaas Rockox is negen keer buitenburgemeester geweest. In die tijd was men maar burgemeester voor één jaar. Hij vertegenwoordigde de stad bij onze aartshertogen Albrecht en Isabella.”

[Er komt een oude tekening in beeld die zicht geeft op de Schelde en een close up van een portret van Rockox]

“Nicolaas Rockox zelf is uit een vrij rijk geslacht geboren en is ook rijk getrouwd. In 1603 koopt Nicolaas Rockox samen met zijn echtgenote Adriana Perez het pand waar wij nu ons bevinden."

[Het Epitaaf van Nicolaas Rockox en zijn vrouw Adriana Perez door P.P. Rubens wordt getoond.]

“Het pand bestond uit twee woningen die hij kocht en die hij liet restaureren in Vlaamse Renaissancestijl en die hij als zijn patriciërswoning inrichtte. Hij heeft er een deel aan toegevoegd, zijn eigen kunstkamer achteraan in de woning, die paalde aan twee andere vertrekken zodanig dat we in het midden een hele mooie binnenkoer hebben –Italiaans geïnspireerd.”

[Tijdens de uitleg worden er beelden getoond van het Rockoxhuis: een beeld van de glasramen, de kunstkamer en de besneeuwde binnentuin]

“Rockox was een humanist in hart en nieren. Daarnaast is Nicolaas Rockox vooral de geschiedenis ingegaan als mecenas van een aantal kunstenaars, en onder hen was Pieter Paul Rubens toch wel de belangrijkste.”

[Er worden oude schetsen getoond van Rockox en Rubens.]

“Maar Rockox was ook een befaamd kunstverzamelaar."

[Nicolaas Rockox wordt getoond in een detail van een schilderij.]

"Hij had een verzameling van ongeveer 82 schilderijen –wat vrij veel was voor die tijd, de gemiddelde patriciër had er 15- en daarin valt op dat Rockox vooral kunstwerken had van hedendaagse kunstenaars voor zijn tijd. Peter Paul Rubens was er een van de eersten, maar ook een Frans Snijders, Frans Francken en Antoon van Dyck.”

[Achtereenvolgens worden verschillende schilderijen getoond van de genoemde kunstenaars.]

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50