Tekstversie filmpje

print

Jongbloed! presenteert: Rondom Permeke. De iPad-App

[De reportage begint met een generiek waarin details van enkele kunstwerken uit de collectie van het KMSKA elkaar opvolgen. Het gaat om de werken Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Jean Fouquet, Zittend naakt van Amedeo Modigliani, Aanbidding door de koningen van Peter Paul Rubens en Dromerij van Rik Wouters. Het logo van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen ‘dicht maar dichtbij’ sluit het rijtje af. Daarna komt er een meisje in beeld dat een iPad vasthoudt. Terwijl ze spreekt, wandelt ze rond in de tentoonstelling De MODERNEN. Rondom Permeke.]

Joke:

“Ik ben Joke van Jongbloed! en Jongbloed! is de jongerenwerking van het Museum voor Schone Kunsten. Wij zijn eigenlijk een bende jongeren die het museum aantrekkelijk wil maken voor andere jongeren.”

[Terwijl Joke vertelt, verandert het camerastandpunt geregeld. Van overzichtsbeelden van de tentoonstelling tot details van de kunstwerken en beelden van de iPad-app.]

Joke:

“Dit is de tentoonstelling Rondom Permeke en wij hebben een iPad-app gemaakt waarin wij onze eigen accenten leggen en aan het publiek willen laten zien wat wij leuk vinden aan deze tentoonstelling.
Wij zijn met Jongbloed! naar Deurle geweest, vlakbij Sint-Martens-Latem, omdat dat de plaats is waar heel veel kunstenaars die in deze tentoonstelling aan bod komen hebben gewoond. En wij zijn daar onszelf gaan onderdompelen in de wereld van die kunstenaars. Daar hebben we dan ook die iPad-app gemaakt. We wilden graag iets maken met verschillende media. We wilden filmpjes en spelletjes en we wilden vanalles doen. Toen kwamen we op het idee dat het met een iPad heel makkelijk is om zoiets te maken.”

[Joke staat voor het schilderij Stilleven van Jean Brusselmans en toont het interactieve element dat Jongbloed! bij dit werk bedacht heeft.]

Joke:

“Dit is Stilleven van Jean Brusselmans en je ziet hier heel duidelijk dat hij verschillende elementen in andere aanzichten plaatst. Daarom hebben we ook een spelletje gemaakt op onze app waarbij je zelf kan kiezen welke elementen in welk aanzicht je op je eigen kunstwerk kan plaatsen.
Het zijn geen gewone spelletjes of interactieve elementen maar dingen die je verder doen nadenken over de werken en die je meer informatie geven over wat je allemaal te zien krijgt.”

[Joke schudt de iPad door elkaar waardoor één van de interactieve elementen van de app wordt geactiveerd.]

Joke:

“Ja, we hebben best wel hard gewerkt aan de app, maar we hebben er ook wel veel plezier aan gehad. Dus ik hoop dat iedereen het ook heel leuk zal vinden om ermee te werken.”

[De reportage eindigt met het logo van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen ‘ dicht maar dichtbij’.]

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50