Tekstversie filmpje Closing Time

print

Jan Vanriet sluit KMSKA

Nieuwsanker:

" Closing Time, of sluitingstijd, is de toepasselijke titel van een tentoonstelling in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Het is de voorlopig laatste expositie want het museum gaat dicht voor een grondige renovatie. De Antwerpse schilder Jan Vanriet laat zijn eigen werken zien, maar ook stukken uit de museumcollectie. En dat leverde verrassende resultaten op. Kerlyne Everaet."

[De reportage start met sfeerbeelden die de tentoonstelling schetsen en details uit de werken die besproken worden.]

Reporter:

"In Closing Time zoekt Jan Vanriet contrasten, of net niet. Zo lijkt de lucht in dit schilderij van Titiaan uit de 16de eeuw over te lopen in de zonsondergang op het Kiel in Antwerpen, een recent werk van Vanriet. En deze dames die Gustave Van de Woestyne schilderde in 1910 krijgen 80 jaar later een tweede jeugd in deze portretten. De dame in zwart verbergt zich onder haar hoed. Bij Vanriet wordt dat achter haar hand. Allemaal interessante combinaties voor de bezoeker."

[Interview met kunstenaar Jan Vanriet]

Jan Vanriet:

"Ik vind de meerwaarde dat is dat je nu de mensen verplicht om zeer aandachtig een tentoonstelling te bekijken. Omdat ze niet zo door zalen vol met geijkte stramienen lopen. Nu krijg je dat verrassende samenspel."

[Sfeerbeeld van de Van Dyckzaal van het museum en details van de werken die daar hangen gecombineerd met een interview met de kunstenaar.]

Reporter:

"In de pronkzaal van het museum hangt misschien wel het meest verrassende samenspel. Dit religieuze tafereel van Jacob Jordaens en deze onheilspellende optocht in het Derde rijk. Vanriet noemt ze beide propagandawerken."

Jan Vanriet:

"Ook speelde hier een vormelijk element mee. We vonden het heel boeiend om die zwart-witte schilderijen te confronteren met die exuberante schilderkunst van de 16de eeuw."

Reporter:

"De zoektocht in de museumcollectie heeft ook heel wat pareltjes vanonder het stof gehaald en een mooi plekje gegeven."

[Details De laatste dag van Pierre Alechinsky en het werk van Lamorinière gecombineerd met een interview met Vanriet.]

Jan Vanriet:

"Achter mij zie je de Alechinsky, De laatste dag, die we van een iets te kleine muur uit het halfduister hebben gehaald om op deze monumentale muur te kunnen schitteren. Hetzelfde is gebeurd met de Lamorinière in deze zaal, die in een salonkamer hing en die nu helemaal op zijn eentje heel veel ruimte krijgt en nu ook op ooghoogte hangt zodat je bijna in het landschap kan stappen."

[Sfeerbeelden van de tentoonstelling]

Reporter:

" Closing Time in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen opent zaterdag en loopt tot 3 oktober. Daarna gaat het museum drie jaar dicht voor renovatie."

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50