Tekstversie filmpje Jan Cox

print

Vergeten schilder Jan Cox is terug

Reporter:

[De reportage start met zaalzichten van de tentoonstelling. Vervolgens zoomt de camera in op de werken die besproken worden.]

" Jan Cox haalde veel inspiratie bij het oude testament en bij de antieke Grieken, ondermeer uit de Ilias. Ook al is dat een bijna onmenselijk wreed verhaal. Hier zien we de bloedrivier waarin lijken drijven en daarnaast een zwarte kraai die toekijkt hoe de regen in bloed is veranderd. Gruwelijk, omdat hij [Cox] als adolescent zag hoe een jood op straat werd doodgeschopt. Ondanks dit feit wilde hij geen negatief beeld van de samenleving ophangen, zo schreef hij toch."

[Interview met Cox-kenner Claire Van Damme.]

Claire Van Damme:

"Uiteindelijk wil ik geen kunst maken waar alleen verminkte mensen op voorkomen. Ik wil eigenlijk een kunst maken die de mens helpt om in zijn waardigheid te herstellen. Die, met andere woorden, hoopgevend kan zijn."

[De camera zoomt in op de kunstwerken die de reporter bespreekt.]

Reporter:

"Hij maakt zelfportretten, hier eentje uit 1945. Hij kijkt vol afschuw naar de oorlog. En een ander uit 1975. Hij is dan net terug uit Amerika na een verblijf daar van 18 jaar. Hij was ontredderd en ontgoocheld. In Antwerpen vond hij een onderkomen bij galeriehouder Adriaan Raemdonck. Hij maakte er zijn sterkste werken. Er was echter een schaduwzijde: zijn manisch-depressiviteit. Voor de kunst een zege. Jan Cox schildert in een hoog tempo absolute topwerken. Maar zijn leven ging er zwaar onder leiden."

[Interview met galeriehouder Adriaan Raemdonck ]

Adriaan Raemdonck:

"Er is geen enkele tentoonstelling van Jan Cox, die ik georganiseerd heb, die hij op een normale manier heeft meegemaakt. Ik bedoel dan de vernissage. Ofwel moest hij de dag ervoor, of de dag zelf of de dag erna naar het hospitaal. Eerst had je die absolute zekerheid. En dan als het af was de complete twijfel, het zwarte gat."

[De camera zoomt in op het werk De dood van Socrates.]

Reporter:

"Jan Cox herviel steeds in drankzucht. Enkele maanden voor zijn overlijden in 1980 schilderde hij nog De dood van Socrates. Adriaan Raemdonck zag hem als laatste."

[Interview met Adriaan Raemdonck voor De dood van Socrates.]

Adriaan Raemdonck:

"Hij zat daar in zijn zetel als een aristocraat na zijn zelfdoding. Het deed me echt denken aan een schilderij uit de Ilias van Homerus dat hij gemaakt heeft: De bloedregen. Dat is het beeld dat ik van Jan heb overgehouden."

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50