Tekstversie filmpje Goya, Redon, Ensor

print

De grote ontmaskering

Nieuwsanker:

"In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen kunt u gaan kijken naar een uitzonderlijke collectie van drie pioniers van de moderne kunst: Goya, Redon en Ensor. Het werk van deze drie 19de-eeuwse schilders lijkt op het eerste zicht erg van elkaar te verschillen, maar bij nader inzien is dat helemaal niet zo. Kerlyne Everaet."

[De reportage begint met de camera die inzoomt op Man van smarten van James Ensor en vervolgens zaalzichten van de tentoonstelling toont.]

Reporter:

"De Belgische James Ensor heeft met zijn kleurrijke, expressieve gezichten altijd al de aandacht getrokken. Hij is één van de kunstenaars die in de 19de eeuw de werkelijkheid niet langer waarheidsgetrouw, als een foto wou weergeven. Voor hem is er meer dan dat en dat toonde hij een beetje brutaal, agressief ook, vaak door maskers te schilderen."

[Interview met de tentoonstellingscommissaris Herwig Todts naast een werk van Ensor]

Herwig Todts:

"Normaal gezien gebruik je een masker om te verbergen wie je werkelijk bent. Ik verberg mijn goedaardige, zachtaardige inborst achter een agressief masker. Ensor doet dat niet. Ensor gebruikt het masker om te demaskeren. Om te ontmaskeren. Om de ware, slechte, boosaardige, belachelijke aard van de mensheid te tonen."

[Camera zoomt in op een werk van de Franse kunstenaar Odilon Redon]

Reporter:

"Net zoals het werk van Ensor geeft deze tekening van tijdsgenoot Odilon Redon niet langer de exacte werkelijkheid weer. Maar Redon doet dat door mystiek en symboliek in zijn werk te verweven. Zoals in dit kunstenaarsportret."

[Interview met Herwig Todts naast een werk van Redon]

Herwig Todts:

"Hij gaat die kunstenaar uitbeelden als alleen maar een gelaat. Een profiel dat niet met ons communiceert, tegen een goudgrond en daar rond allemaal decoratieve bloemmotieven. Wat weinig vertelt over de kunstenaar zelf, maar een soort van mysterieuze sfeer creëert."

[De camera zoomt in op een werk van de Spaanse kunstenaar Francisco de Goya]

Reporter:

"Deze carnavaleske heren hebben iets van de maskers van Ensor, maar zijn van Francisco Goya. Een grote inspiratiebron van Ensor en Redon, die 50 jaar eerder al een aanzet tot modernisme had gegeven. Een aanzet om los te komen van de werkelijkheid."

[Interview met Herwig Todts naast enkele werkjes van Goya. De camera zoomt in op het werk dat de tentoonstellingscommissaris bespreekt.]

Herwig Todts:

"En dat doet hij eigenlijk door de prentenvoorstelling, dat kan je hier heel mooi zien, door een vrij onschuldige, plezierige voorstelling van een reus die mensen aan het schrikken maakt onder te dompelen in een nachtelijke, sinistere, duistere atmosfeer."

Reporter:

"De tentoonstelling loopt vanaf zaterdag tot juni in het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen."

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50