Projectsponsor Restauraties


De schone kunsten verdienen de schoonste meesters. Bij de heropening van het museum willen we dat onze topstukken in topconditie zijn. Als projectsponsor kan jouw bedrijf daaraan meewerken. Door te investeren in een restauratie, bijvoorbeeld. Dat kan zowel voor een deel als voor een volledig project. We bespreken de verschillende opties graag samen met jou.

En savoir plus
bezoek vrienden kmska restauratieatelier

Het KMSKA is het enige museum in Vlaanderen met een eigen restauratieatelier waar we schilderijen, sculpturen, lijsten en werken op papier restaureren.  Met de sluiting van het museum in 2011 verhuist het restauratieatelier naar een aangepaste ruimte buiten Antwerpen. Achter de schermen gaat het werk onverminderd voort. Méér nog dan ooit, zelfs.

 

Hoofddoel is om het gerenoveerde museum te openen met topstukken in optimale conditie. Een prioriteitenlijst bepaalt de keuzes van het team vaste en zelfstandige restauratoren. De ambities van het restauratieprogramma overstijgen de eigen middelen van het KMSKA. Voor de uitvoering van het programma is externe steun dan ook essentieel.

Restauratie: De Roze Strikken

Kostprijs van de restauratie: 25.000 euro
 

 • Het werk

  Naakte vrouwen getooid met gigantische strikken komen een berg af, en lopen, als op een catwalk, een verlaten stad in, recht naar de bezoeker. Gesluierde vrouwen bewegen zich dan weer parallel met het beeldvlak, op de voorgrond, in een gebouw. Wat doen ze daar, zo op dit nachtelijke uur?

  De roze strikken is een werk uit het begin van Delvaux’ surrealistische periode die begon rond 1935. Veel van zijn bekende motieven komen hier al samen: de onverschillige vrouw, het nachtelijke uur en zijn verstilling, de leegte, klassieke gebouwen en ruïnes, een onherbergzaam landschap. Dat allemaal in een strak geometrische compositie waarbij de herhaling van vrouwen de perspectiefwerking benadrukt.

  De roze strikken komt in de indrukwekkende zaal Kleur in het nieuwe museum. Het KMSKA zal het werk in eigen atelier restaureren.

  Schilderij De roze strikken van Paul Delvaux
  Paul Delvaux De roze strikken
 • De kunstenaar

  Paul Delvaux was geen fan van –ismen en verwierp het label van Belgische surrealist. Liever beoogde hij ‘een poëtisch realisme’.

  Begin jaren ‘20 schildert hij vooral landschappen en stations, zonder fantasiemotieven, soms zelfs expressionistisch. De melancholie in het werk van de surrealist Giorgio de Chirico geven Paul Delvaux uiteindelijk zijn aha-ervaring. Een bezoek aan het Musée Spitzner op de Brusselse kermis zorgt in 1932 voor een extra omwenteling. Behalve een verzameling medische rariteiten ziet Delvaux er ook een mechanisch popmeisje. Zijn iconische naakte vrouw met de grote, lege ogen is geboren. En de kunstenaar van de stille vervreemding heeft zijn eigen beeldtaal gevonden.

  Hij bouwt een nieuwe wereld, op de grens tussen droom en realiteit. In tegenstelling tot Magritte gebruikt hij geen beeldgrapjes. Delvaux benut ten volle het mysterie om de kijker in de ban te houden, en behaalt er internationale faam mee.

  Portretfoto van Paul Delvaux
  - Portret van Paul Delvaux
 • De restauratiebehandeling

  De vernislaag is vergeeld en onregelmatig. Door de vernislaag te verwijderen, zullen de lichte vrouwen en de donkere achtergrond meer contrasteren. Daarmee verbetert ook het dieptezicht. De reiniging van het werk zal ook de kleinste details weer zichtbaar maken, die nu wat in de schaduwen verdwijnen: de vrouwen op de berg, het skelet.

  Een eerdere behandeling creëerde lichte deformaties in alle hoeken van het doek. Die moeten worden gevlakt.

  Over het volledige verfoppervlak lopen horizontale craquelures. Ter hoogte van de roze strik in de voorgrond is er een gaatje in het doek.

  Het schilderij heeft een bijzondere lijst van vier eenvoudige latten. Aan de voorzijde zijn de latten wit en aan de zijkanten zwart geschilderd. Het schilderij moet stabiel in de lijst worden vastgemaakt.

  Schilderij De roze strikken van Paul Delvaux (detail)
  Paul Delvaux De roze strikken (detail)
 • Ik steun dit project!

  Wil jij een bijdrage leveren aan dit unieke restauratieproject? Neem dan meteen contact op met zakelijk directeur Carmen Willems. Je kan ook een deel van de restauratie steunen.

  Als dank voor jouw bijdrage aan dit project bieden we je een uniek cahier aan. Een stijlvolle samenvatting in woord en beeld over het eindresultaat van de restauratie die jij mee tot stand bracht.

  Ik steun dit project!
  Schilderij De roze strikken van Paul Delvaux (detail)
  Paul Delvaux De roze strikken (detail)
Schilderij De roze strikken van Paul Delvaux
De roze strikken Paul Delvaux
Portretfoto van Paul Delvaux
Portret van Paul Delvaux -
Schilderij De roze strikken van Paul Delvaux (detail)
De roze strikken (detail) Paul Delvaux
Schilderij De roze strikken van Paul Delvaux (detail)
De roze strikken (detail) Paul Delvaux

Andere restauraties

Naast De roze strikken van Paul Delvaux zijn er nog restauratieprojecten waarvoor we jouw steun kunnen gebruiken. Een overzicht.

Schilderij Portret van een jongetje van Jan Fijt
 • Schilderij Oosterse zeehaven van Hendrik van Minderhout
 • Schilderij Portret van een jongetje van Jan Fijt
 • Schilderij Twee Waalse boerenkinderen van Léon Frédéric

Backstage: het restauratieatelier

Welkom in ons restauratieatelier op locatie. Hier liggen, staan en hangen de werken die wij restaureren. Gewapend met penselen, pigmenten en wattenstaafjes stomen de restauratoren onze topwerken voor jou klaar.

Restauratie sponsoren?

Help ons om onze topcollectie bij de heropening van het museum in topconditie te kunnen tonen!

Neem contact op voor een afspraak met zakelijk directeur Carmen Willems.

Maak een afspraak