Kunst en cultuur brengen mensen bij elkaar. Op mijn werk zie ik dagelijks hoe mensen uit alle bevolkingsgroepen cultuur aangrijpen als hét middel om nieuwe vriendschappen te smeden. Mensen verbinden lijkt mij de belangrijkste taak van een museum.

Helaas denken veel mensen dat ze zonder het juiste diploma of de juiste huidskleur niet in een museum thuishoren. Voor mij is kunst ontdekken en aanschouwen zoals een nieuw lievelingsboek lezen, of verliefd worden op kersverse muziek. Het geeft me rust, inspiratie en nieuwe moed.

De kracht die ik haal uit de schoonheid van kunstwerken, heb ik niet zelf gevonden. Dat dank ik volledig aan mijn mama. Toen ik in de kleuterklas zat, studeerde zij kunstgeschiedenis. Ik herinner me vele gezellige avonden waarin ze voorlezen verving door samen kijken naar ‘de prentjes’ in mama’s schoolboeken.

Maar hoe bereik je mensen die de gewoonte van een museumbezoek niet van jongs af meekregen? Die vraag lijkt me essentieel als we musea willen zien als plekken van uitwisseling, ontmoeting en inspiratie. Laat musea de maatschappij representeren in het programma én in het publiek.

"Mensen verbinden lijkt mij de belangrijkste taak van een museum. "
Awa-Alice Ba

Enkele jaren geleden bezocht ik met mijn mama de Ruhtrienhalle in Duitsland voor tentoonstelling over de rol van Afrika tijdens WOI. Een prachtige mix van dans, muziek, film, teken- en schilderkunst. Op het einde waren we allebei in tranen.

Wij voelden ons gezien. Ons verhaal, onze herinneringen, onze verbondenheid met Afrika waren die avond twee uur lang tastbaar. Al hadden we het gevoel dat we de enigen waren met zo een persoonlijke interpretatie. Wat zou het publiek van Molières theaterstukken van de tentoonstelling vinden? Hoeveel meer mensen zouden troost kunnen halen uit deze tentoonstelling in een meer laagdrempelige setting?

De producties, kunstwerken, exposities: ze zijn er! Maar ze geraken niet tot bij het juiste publiek. Overheidsgeld kan die laagdrempelige cultuurparticipatie stimuleren. Uitwisselingen met organisaties die werken met kwetsbare en moeilijk te bereik doelgroepen zijn hiervoor cruciaal. Denk maar aan nieuwkomers, mensen zonder papieren of die de Nederlandse taal nog niet machtig zijn, mensen met fysieke of mentale beperkingen...

Organisaties staan te popelen om mee te werken aan zulke uitwisselingen op maat. Hoe fijn zou het zijn om Nederlands te leren tijdens gidstochten en workshops in musea? In samenwerking met kleine theaterzalen, gemeenschaps- en cultuurcentra en bibliotheken zouden tentoonstellingen van grote musea kunnen reizen. Zo kan een nieuw publiek de kracht van kunst ervaren.

Gratis museummagazine ontvangen?

Abonneer je op Zaal Z