Studiedag: Werk aan de winkel

print

Op 21 februari 2014 organiseert ICOM-Vlaanderen een studiedag rond het onderwerp museumwinkels in samenwerking met het KMSKA en het Huis van Alijn.

Overzichtsbeeld van enkele museumwinkels

In 2004-2005 voerden studenten uit de opleiding Culturele Studies van de KU Leuven een onderzoek naar de Vlaamse museumwinkel. Dit onderzoek schetste een globaal beeld van de museumwinkels in Vlaanderen van museumwinkels die een gebrek aan ondernemingszin vertoonden en hun commerciële karakter onvoldoende uit de verf lieten komen. Tot slot bleek uit dit onderzoek dat vele musea het belang en de meerwaarde van de museumwinkel duidelijk onderschatten.

Anno 2013, bijna 10 jaar na de uitgave van deze publicatie lijkt er weinig te zijn veranderd in het Vlaamse Museumwinkel-landschap. De situatie stagneert en gaat er in enkele gevallen zelfs op achteruit. De toen groots aangekondigde Bozarshop moest in 2013 al na vijf jaar sluiten en het museum M dat in 2009 opende, is reeds afgestapt van een aparte museumwinkel, die niet rendabel bleek te zijn, naar een verkoop in combinatie met ticket-verkoop. Voor vele musea is er duidelijk nog werk aan de/hun winkel!

Tot slot is het niet ondenkbaar dat musea in deze moeilijke economische tijden steeds meer afhankelijk zullen worden van het verwerven van eigen inkomsten. Een goed draaiende museumwinkel valt dan niet weg te denken uit een dynamisch museumbeleid.
Deze studiedag wenst in de eerste plaats te inspireren door voorbeelden uit binnen- en buitenland aan bod te laten komen. Daarnaast heeft de studiedag de ambitie om een aanzet te geven voor een diepgaande samenwerking tussen musea rond museumwinkels en bij uitbreiding: publicaties, licenties, museumcatering, kortweg alles wat inkomsten genereert zoals de vereniging ACE in het Verenigd Koninkrijk of het Commercieel Overleg Amsterdamse Musea in Nederland.

Download het volledige programma van de studiedag (PDF, 523 kB)

Praktisch

  • Op vrijdag 21 februari van 09:30 tot 16:30
  • Locatie: Huis van Alijn, Kraanlei 65, Gent
  • Deelnemers dienen zich in te schrijven via het secretariaat van ICOM-Vlaanderen
  • Gratis voor ICOM-leden, niet-leden betalen 25 euro (deelname studiedag + lunch)
share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50