Studiedagen Rubensproject

print

In het kader van het Rubensproject organiseerde het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen op 14 en 15 oktober studiedagen. Internationale Rubenskenners en -restauratoren maakten er hun opwachting en bespraken voorlopige onderzoeksresultaten.

Het museum sloot in 2011 voor meerdere jaren zijn deuren voor renovatie. Tijdens deze periode zullen de grote altaarstukken van Rubens worden opgeborgen en niet toegankelijk zijn. Daarom besloot het onderzoeksteam van het Rubensproject voorrang te geven aan de studie van deze schilderijen. Het afgelopen jaar focuste het team op De lanssteek (inv. 297) en de Laatste Communie van de Heilige Franciscus (inv. 305), allebei gemaakt voor de voormalige Minderbroederskerk in Antwerpen.

Stand van zaken

Het voormiddagprogramma bestond uit lezingen, waarin projectmedewerkers een stand van zaken gaven over de betreffende onderzoeken. Valérie Herremans belichtte de opdracht, de context en de iconografie van de schilderijen. Nico Van Hout gaf een overzicht van de bevindingen aangaande het ontstaansproces van de composities en de schildertechniek van Rubens. Arnout Balis ging dieper in op de rol van Van Dyck in Rubens' atelier. Lizet Klaassen behandelde de conditie en de restauratiegeschiedenis van de werken. De lezingen werden telkens gevolgd door geanimeerde en verrijkende discussies. In de namiddag kregen de genodigden de kans om De lanssteek en de Laatste Communie van de Heilige Franciscus van op de steiger te bestuderen. Op deze manier konden ze bepaalde onderzoeksbevindingen verder aftoetsen en bespreken.
Het onderzoeksteam van het Rubensproject van het KMSKA en de genodigden spraken tot slot hun wens uit om op regelmatige basis dergelijke onderzoeksdagen te organiseren met de bedoeling de bevindingen van de Rubensstudie af te toetsen en te vervolledigen.
 

share

Studiedagen Rubensproject

 • Lezingen over het onderzoek (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Lezingen over het onderzoek

 • Onderzoekers discussiëren (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Onderzoekers discussiëren

 • Onderzoekers vlakbij de schilderijen (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Onderzoekers vlakbij de schilderijen

 • Internationale Rubenskenners (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Internationale Rubenskenners

 • Oog in oog met Rubens (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Oog in oog met Rubens

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50