Alle activiteiten

Dromen van parelmoer

Tentoonstelling
  • Start 19.06.2018
  • Einde 01.03.2020
  • Locatie Mu.ZEE in Oostende
Lees meer
Schilderij Het schilderend geraamte van James Ensor
Het schilderend geraamte James Ensor

Het KMSKA heeft de grootste Ensor-verzameling ter wereld. In het nieuwe museum krijgt hij zelfs zijn eigen zalen. Kan je zo lang niet wachten? Bezoek dan het Mu.ZEE in Oostende. De expo 'Dromen van parelmoer' geeft een prachtig overzicht van zijn unieke oeuvre. Met verschillende topwerken. Zoals Het burgersalon dat nu voor het eerst te bezichtigen is na restauratie. De expo loopt nog tot en met 1 maart 2020.

Drie thema’s

James Ensor was innovatief. Hij verkende voortdurend nieuwe technieken, genres en voorstellingswijzen. Dat merk je aan zijn schilderijen, tekeningen en etsen. Dromen van parelmoer brengt ode aan die grote verscheidenheid. En toont tegelijk de artistieke samenhang van zijn werk. De expo kiest voor drie grote thema’s.

1. Landschappen en fantastische composities

Hierin gaat Ensor op zoek naar sublieme beelden. Doorlichte nevels boven zee. Een kinderlijke optocht van een muziekkapel. De stilte over de daken van Oostende. Maar ook Bijbelse taferelen zoals opstandige engelen of de verbanning van Adam en Eva uit het paradijs.

2. Stillevens

Van 1880 tot 1941 schilderde Ensor zo’n 700 schilderijen. Een derde daarvan waren stillevens. Hier staat De Oestereetster centraal. Een portret van een jonge burgervrouw. Maar volgens Ensors vriend, dichter-criticus Emile Verhaeren in de eerste plaats een kolossaal stilleven.

3. Jonge burgervrouwen in interieurs

Ensor schilderde vaak jonge burgervrouwen. Enerzijds bracht hij een hommage aan de intieme charme en huiselijkheid van hun leefwereld. Zoals in Het burgersalon. Dat schilderij is trouwens voor het eerst te zien na restauratie. Anderzijds maakte hij burgervrouwen ook tot hoofdpersonage in wonderlijke maskerades.

 

Enkele topstukken die te zien zijn in de tentoonstelling:

Schilderij Adam en Eva uit het paradijs verjaagd van James Ensor
Adam en Eva uit het paradijs verjaagd (1887) James Ensor
Schilderij Het burgersalon van James ensor
Het burgersalon (1881) James Ensor
Schilderij De oestereetster van James Ensor
De Oestereetster (1882) James Ensor
Schilderij Geraamten twistend om een gehangene van James Ensor
Geraamten twistend om een gehangene (1891) James Ensor

Eerste resultaten Ensor Research Project

In 2013 startte het KMSKA met het Ensor Research Project. Een onderzoek naar Ensors creatieve processen, ondermeer via geavanceerde beeldtechnieken. Het onderzoeksteam bevat ook leden van de staf van Mu.ZEE. In deze expo ontdek je de eerste, tussentijdse resultaten van het onderzoek.

Van Antwerpen naar New York

De Antwerpse Ensor-collectie heeft al heel wat van de wereld gezien. Zo reisde ze naar New York, Chicago, Los Angeles, Tokyo, Bazel, Kopenhagen, Utrecht. Nu bevindt ze zich dus in Ensors thuisstad Oostende. Ideaal voor een korte culturele uitstap!

Openingsuren Mu.ZEE

Mu.ZEE
Romestraat 11
8440 Oostende

 

Dinsdag t.e.m. zondag: 10:00 - 18:00 u
Maandag: Gesloten

 

Meer info op www.muzee.be