Volg KMSKA


VOLG ONS OP FACEBOOK, INSTAGRAMTWITTER, YOUTUBE EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

KMSKA op reis

print

Het KMSKA leent geregeld kunstwerken uit voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ontdek waar je onze reizende werken kan bewonderen.


Pure Rubens

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
8 september 2018 - 13 januari 2019

De tentoonstelling Pure Rubens  in Museum Boijmans Van Beuningen toont het grootste overzicht van Peter Paul Rubens' olieverfschetsen van de afgelopen 65 jaar. In de olieverfschetsen is de briljante toets van de meester zelf altijd aanwezig.

Je kan er vier olieverfschetsen van Rubens uit de collectie van het KMSKA bekijken, zoals de Erepoort van de Munt en de Zegewagen van Kallo .


The Renaissance Nude

J. Paul Getty Museum, Los Angeles
30 oktober 2018 - 27 januari 2019

Vanaf 30 oktober 2018 is het schilderij Madonna omringd door serafijen en cherubijnen van Jean Fouquet te zien in de tentoonstelling The Renaissance Nude in het J. Paul Getty Museum. Dit topwerk uit de KMSKA collectie blijft tot en met 27 januari 2019 in Los Angeles, Californië.


Utrecht, Caravaggio en Europa

Centraal Museum Utrecht, Utrecht
14 december 2018 - 24 maart 2019

Voor de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa reist het schilderij Kaartspelers van Theodoor Rombouts naar het Centraal Museum Utrecht.


Frans Hals en de Modernen

Frans Halsmuseum, Haarlem
12 oktober 2018 - 10 februari 2019

Deze tentoonstelling toont de enorme impact van Frans Hals op deze moderne schilders. Uit onze collectie kan je er het schilderij Vissersjongen van Frans Hals I bekijken.


Sanguine/Bloedrood. Luc Tuymans on Baroque

Fondazione Prada, Milaan
20 oktober 2018 - 15 januari 2019 

De tentoonstelling Sanguine/Bloedrood reist van Antwerpen door naar Milaan, waar in de ruimte van de Fondazione Prada, een nieuwe versie te bezoeken is. Uit de KMSKA-collectie zal er onder andere het schilderij Abraham Grapheus van Cornelis de Vos en de Bewening van Christus van Peter Paul Rubens te zien zijn.


De Tachtigjarige oorlog

Rijksmuseum, Amsterdam
12 oktober 2018 - 20 januari 2019

Met een eigentijds tentoonstellingsontwerp van de Vlaamse theatervormgever Roel van Berckelaer toont het Rijksmuseum hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Het werk Calvarieberg met de familie van Gillis de Smidt en Maria de Deckere van Adriaen Thomasz maakt deel uit van de tentoonstelling.


Werk, bid en bewonder

Dordrechts Museum, Dordrecht
10 november 2018 - 26 mei 2019

In Werk, bid & bewonder worden clichés over kunst en calvinisme ontrafeld en enkele hardnekkige mythes ontkracht. De tentoonstelling laat de relatie tussen calvinisme en kunst in een brede context zien. Het schilderij De predikant Eleazar Swalmius van Rembrandt reist naar Dordrecht voor deze tentoonstelling.


Drama and Tenderness

MNHA, Luxemburg
10 november 2017 – 1 oktober 2019

Het KMSKA organiseert samen met het Musée National d’Histoire et d’Art in Luxemburg de tentoonstelling Drama and Tenderness - Flemish, Spanish and Italian Art of the Baroque. Deze fijnproeversexpo brengt een dertigtal werken samen van Rubens, Van Dyck en Jordaens met Murillo, Ribalta en Zurbarán. De kunstwerken zijn afkomstig uit beide museale collecties en uit drie prestigieuze privéverzamelingen. De expo toont de uitwisseling tussen Vlaamse, Italiaanse en Spaanse barokmeesters.

Veel lokaal gevierde kunstgoden waren minder honkvast dan je zou denken. Schilders deden elders ideeën op en ambieerden soms een internationale carrière, zoals de Antwerpenaren Rubens en Van Dyck. In Rome ontdekten Vlaamse kunstenaars het verbluffende werk van Caravaggio, om diens stijl met scherpe lichtcontrasten in het Noorden te introduceren. Vanuit het Napels van Ribera waaide het schilderen van de duisternis over naar Spanje. Daar brachten Velázquez, Ribalta en Zurbarán het stijlmiddel tot een ongeziene hoogte. In de tweede helft van de 17de eeuw keken Spaanse kunstenaars dan weer eerder naar het heldere en kleurrijke palet en de poëzie van Rubens.


Topwerken in Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum, Amsterdam
Bruikleen, 3 november 2017 - 1 juli 2019

Verschillende topwerken uit de KMSKA-collectie zoals De intrige van James Ensor en het Epitaaf van Nicolaas Rockox en zijn vrouw Adriana Perez van Peter Paul Rubens zijn te bekijken in het Rijksmuseum in Amsterdam. 


Heilige Barbara van Nicomedië in National Gallery Londen

National Gallery, Londen
Bruikleen, 19 februari 2018 - 15 juli 2019

Het topwerk Heilige Barbara van Nicomedië van de Vlaamse primitief Jan van Eyck is vanaf 19 februari 2018 tot en met 15 juli 2019 te zien in de National Gallery in Londen.


Venus Frigida in Kunsthistorisches Museum Wenen

Kunsthistorisches Museum, Wenen
Bruikleen, 4 juni 2018 - 31 december 2019

Het schilderij  Venus Frigida van barokschilder  Peter Paul Rubens is vanaf 4 juni 2018 tot en met 31 december 2019 te zien in het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50