Volg KMSKA


VOLG ONS OP FACEBOOK, INSTAGRAMTWITTER, YOUTUBE EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

KMSKA op reis

print

Het KMSKA leent geregeld kunstwerken uit voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ontdek waar je onze reizende werken kan bewonderen.

Rubens. Kraft der Verwandlung

Städel Museum, Frankfurt
8 februari – 21 mei 2018

Peter Paul Rubens was een ster toen hij nog leefde. En eigenlijk is hij dat vandaag nog steeds. Zijn uitgebreide oeuvre gaat van kolossale altaarstukken over sensuele naakten tot dramatische barokke composities.

Deze expo, in het Städel Museum, brengt aan het licht waar de meester zijn inspiratie vond. Zo komen we onder andere meer te weten over het ontstaansproces van de Venus Frigida, een topwerk uit de collectie van het KMSKA dat speciaal voor deze tentoonstelling in het Kunsthistorisches Museum Wenen gerestaureerd werd.

Venus Frigida - Rubens

 

Drama and Tenderness – Flemish, Spanish and Italian Art of the Baroque

MNHA, Luxemburg
10 november 2017 – 1 oktober 2019

Het KMSKA organiseert samen met het Musée National d’Histoire et d’Art in Luxemburg de tentoonstelling Drama and Tenderness - Flemish, Spanish and Italian Art of the Baroque. Deze fijnproeversexpo brengt een dertigtal werken samen van Rubens, Van Dyck en Jordaens met Murillo, Ribalta en Zurbarán.  De kunstwerken zijn afkomstig uit beide museale collecties en uit drie prestigieuze privéverzamelingen. De expo toont de uitwisseling tussen Vlaamse, Italiaanse en Spaanse barokmeesters.

Campagnebeeld Drama & Tenderness

Veel lokaal gevierde kunstgoden waren minder honkvast dan je zou denken. Schilders deden elders ideeën op en ambieerden soms een internationale carrière, zoals de Antwerpenaren Rubens en Van Dyck. In Rome ontdekten Vlaamse kunstenaars het verbluffende werk van Caravaggio, om diens stijl met scherpe lichtcontrasten in het Noorden te introduceren. Vanuit het Napels van Ribera waaide het schilderen van de duisternis over naar Spanje. Daar brachten Velázquez, Ribalta en Zurbarán het stijlmiddel tot een ongeziene hoogte. In de tweede helft van de 17de eeuw keken Spaanse kunstenaars dan weer eerder naar het heldere en kleurrijke palet en de poëzie van Rubens.  

Jan Steen vertelt

Mauritshuis, Den Haag 
15 februari – 13 mei 2018

Tijdens de tentoonstelling Jan Steen vertelt toont het Mauritshuis een selectie van de mooiste historiestukken van Jan Steen. Deze 17de-eeuwse Hollandse kunstenaar is vooral bekend als schilder van scènes uit het dagelijks leven, de spreekwoordelijke ‘huishoudens van Jan Steen’.

338-k

Ter voorbereiding van deze expo kwamen de specialisten van het Mauritshuis tot de conclusie dat het schilderij De bespotting van Simson uit onze collectie een echte Jan Steen is. Dit schilderij vormt nu een stralend hoogtepunt in de tentoonstelling.
Lees meer over de herontdekte Jan Steen.

Jean Brusselmans in Den Haag

Gemeentemuseum, Den Haag
Bruikleen, 18 februari – 10 juni 2018

Het schilderij Seringen van de Belgische kunstenaar Jean Brusselmans is vanaf 18 februari 2018 te zien in de tentoonstelling rond de kunstenaar in het Gemeentemuseum in Den Haag. Naast Seringen worden in de tentoonstelling zo’n veertig schilderijen getoond met een focus op de jaren 1930 en 1940, waaronder een aantal onontdekte parels uit privécollecties.

Abraham Mignon in Rome

Belgische ambassade, Rome
Langdurige bruikleen

Het schilderij Bloemen in een vaas van de Nederlandse schilder Abraham Mignon reisde van Antwerpen naar Rome waar het als langdurige bruikleen een plekje kreeg in de Belgische ambassade.

Anoniem in Amsterdam

Amsterdam Museum, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 1599 maakte een anonieme meester een familieportret van de Amsterdamse korenkoopman Thomas Gerritszn Doesburch, zijn vrouw Claesje Hendricksdr Roeclaes en hun kroost. Hij deed dat in een periode waarin het kerngezin - met vader, moeder en kinderen - dé hoeksteen van de westerse samenleving werd. Het portret uit de collectie van het KMSKA verblijft gedurende de renovatie van het museumgebouw in Amsterdam, waar je het in het Amsterdam Museum bewonderen kan.

Rembrandt in Amsterdam

Rembrandthuis, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 2009 werd bekend dat het schilderij Portret van Predikant Eleazar Swalmius van de hand van de Hollandse meester Rembrandt was. Tijdens de renovatie van het KMSKA kan je het werk bewonderen in het Rembrandthuis in Amsterdam 

Van Dyck in de VS

Worcester Art Museum
Langdurige bruikleen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen geeft het schilderij Portret van een man van Antoon Van Dyck langdurig in bruikleen aan het gerenommeerde Worcester Art Museum in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het portret werd ter plaatse gerestaureerd.

  share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50