Collectie

print

Bibliotheek

Inhoudelijk sluit de bibliotheekcollectie aan bij de museumcollectie. Ze bevat voornamelijk publicaties over West-Europese kunst uit de periode 1200 tot en met de jaren 1970.

Meer dan 80.000 boeken

De nadruk van de bibliotheekcollectie ligt op schilderkunst, tekenkunst, grafiek en beeldhouwkunst uit de Lage Landen. Maar je vindt er ook werken over iconografie, iconologie, esthetica, conservatie en restauratie, en over hulpwetenschappen als geschiedenis en museologie. Alles bij elkaar bezit de bibliotheek meer dan 80.000 boekbanden, voornamelijk monografieën en oeuvrecatalogi, tentoonstellings- en museumcatalogi.

Speciale deelcollecties

Daarnaast beschikt de bibliotheek over enkele speciale deelcollecties:

  • een bijzondere collectie 4000 à 5000 oude veilingcatalogi. Het legaat van Oscar Nottebohm uit 1935 legde de basis voor deze collectie. De oudste catalogus dateert van 1738
  • de verzameling van het voormalige Internationaal Centrum voor Structuuranalyse en Constructivisme (ICSAC);
  • een deel van de bibliotheek van het voormalige Internationaal Cultureel Centrum (ICC);
  • een 80-tal kunstenaarsboeken.

Tijdschriften, naslagwerken en databanken

Het tijdschriftenbestand bestaat uit ongeveer 1500 titels, waaronder 200 lopende tijdschriften. In de leeszaal staan de belangrijkste reeksen en naslagwerken opgesteld. Je kan er volgende elektronische databanken raadplegen:

  • artprice.com
  • ARTstor
  • JSTOR
  • Lugt's Répertoire online
  • Oxford Art online

In de microfichecollectie vind je onder meer Art Sales Catalogues (1600-1900) en Marburger Index met aanverwante reeksen.

Archief- en documentatiedienst

De archief- en documentatiedienst bewaart documentatie over de museumcollectie en beheert verschillende archiefbestanden.

Gedocumenteerde museumgeschiedenis

Het archiefbestand KMSKA is het belangrijkste bestand in de collectie van de archief- en documentatiedienst. Het bestaat uit stukken die ontstaan zijn tijdens de uitvoering van de museale taken bewaren, onderzoeken, toegankelijk maken,…- van het museum.
Het KMSKA is ontstaan als 'constkamer' binnen de Sint-Lucasgilde en ging bij de ontbinding van de gilde in 1773 naar de Academie voor Schone Kunsten. In 1810 werden Academie en museum ondergebracht in een oud minderbroederklooster. Tachtig jaar later, in 1890, verhuisde de kunstcollectie naar het huidige museumgebouw. In 1895 werd het museum volledig onafhankelijk van de Academie. Die laatste droeg de verslagen van de beheerraad en de belangrijkste dossiers van het museum over aan het archief.

Geschonken documenten

De overige bestanden of stukken zijn in de loop van de 19de en 20ste eeuw aan het museum gelegateerd of geschonken. De archieven van Artibus Patriae (1864-1949), Kunst van Heden (1905-19..), Fonds François Franck (1934-1948), enz. vertellen over hun werking en steun aan het museum. De notitieboeken van Max Rooses (1839-1914) en het bestand Henri Hymans (1836-1912) informeren over de relaties en het kunsthistorisch onderzoek van deze auteurs.
Het archief van de architect Frans van Dijck bevat plannen, ontwerpen en dossiers over het concept en de uitvoering van het huidige museumgebouw. Tot slot bewaart de dienst ook brieven en foto's van tal van kunstenaars.

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50