Publicaties

print

Geregeld publiceert het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen boeken en catalogi. Over de ontstaansgeschiedenis van het museum, de vaste collectie of in het kader van een tijdelijke tentoonstelling.

Publicaties uit 2008

James Ensor

Herwig Todts, KMSKA/BAI uitgevers, 146 p., € 15

De belangrijkste Ensorverzameling ter wereld vind je in het KMSKA. In twee tentoonstellingszalen kan je 24 Ensors bewonderen. Daarnaast bezit het museum nog 16 schilderijen en meer dan 500 tekeningen die slechts af en toe, tijdens binnen- en buitenlandse tentoonstellingen, te zien zijn. Tot slot bewaart het KMSKA weinig bekende brieven, manuscripten, schoolnotities en moeilijk te ontcijferen kladnotities van Ensor.
In James Ensor stelt Herwig Todts alle Ensorschilderijen van het museum voor, aangevuld met tekeningen uit de collectie. Zo wil hij de Ensorcatalogus van het KMSKA voor een groot en geïnteresseerd publiek ontsluiten.

James Ensor is het derde boek in een reeks publicaties over het werk van grote meesters in de collectie van het KMSKA. Rik Wouters en Constant Permeke, Gustave De Smet, Frits Van den Berghe verschenen eerder.

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Een geschiedenis 1810-2007

Leen De Jong (red.), KMSKA/Stichting Kunstboek, NL/ENG, 256 p., hardcover, € 45

Over de collectie van het KMSKA zijn al heel wat publicaties verschenen. In dit boek staat de ontstaansgeschiedenis van de instelling voor het eerst centraal. Van de zoektocht naar het ideale museumgebouw tot de groei van de collecties. Van de zorg die de 19de-eeuwse restauratoren aan de kunstwerken besteedden tot het werk van de onderzoekers en de bibliotheek. Het boek vertelt het verhaal van het Antwerpse museum als kind van de Franse Revolutie, via het museum als annex van de Academie, tot het gebouw als epicentrum van het Zuid. Of hoe een stadsmuseum een Koninklijk museum, een wetenschappelijke instelling en de schatkamer van de Vlaamse Gemeenschap werd.

Praten met portretten. Hoe kinderen de taal van de kunst ontdekken

Siska Beele, Griet Claerhout, Babette Cooijmans e.a., KMSKA/CEGO publishers, € 49

Wat als portretten konden praten? Doen ze dat dan niet, soms? Is dat niet precies wat we beginnen te doen wanneer we naar een portret kijken?
In samenwerking met het KMSKA en met de steun van de Vlaamse overheid ontwikkelde CEGO een project voor jonge kinderen waarin portretkunst en taal centraal staan. Uit de praktijk blijkt immers dat omgaan met kunst (taalzwakke) kinderen stimuleert om intens aan de slag te gaan met taal. Het pakket bevat 30 portretten en een reeks activiteitenfiches met doe-opdrachten. Die moeten kinderen en leerkrachten 'voeden' om in het museum én op school te werken rond kunst en portretten.

Rond dit didactische pakket zijn ook vormingsmodules ontwikkeld.

Constant Permeke, Gustave De Smet, Frits Van den Berghe. Alle werken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Leen de Jong en Nanny Schrijvers, KMSKA/BAI uitgevers, 96 p., € 15

Het KMSKA bezit 30 werken van Constant Permeke, 18 van Gustave De Smet en 8 van Frits Van den Berghe. Deze drie kunstenaars vormen sinds hun jeugdjaren een hecht trio. Later krijgen ze, eveneens als trio, steun van Sélection en Le Centaure, twee Brusselse kunstgalerijen die hen actief zullen promoten. Als gevolg daarvan staan Permeke, De Smet en Van den Berghe vandaag bekend als de pioniers van het Vlaamse expressionisme.
Dit boek legt de nadruk op de hechte band tussen de drie schilders. Korte hoofdstukken belichten de kunstwerken van het drietal in de museumcollectie en de geschiedenis van de verwerving. Een up-to-date catalogus sluit de publicatie af.

Voorbeeldige busten. Het borstbeeld in de Nederlanden 1600-1800

Valérie Herremans, KMSKA/Snoeck, 192 p., € 34

In 2008 organiseerden het KMSKA en de Vlaamse Kunstcollectie de tentoonstelling Voorbeeldige busten. Daarin stond het borstbeeld tijdens de periode 1600-1800 centraal. Politieke figuren en hoogwaardigheidsbekleders zijn een klassiek thema in de portretkunst. Maar tegen het einde van de 18de eeuw kregen ook beroemde actrices hun evenbeeld in marmer. Bezoekers van de tentoonstelling konden portretbusten bewonderen die naar het leven gemodelleerd zijn. Maar ook mythologische figuren, filosofen, schrijvers, keizers en befaamde beeldhouwwerken kwamen aan bod. Naar aanleiding van de tentoonstelling verscheen er een boek waarin Valérie Herremans de lezer inwijdt in de wereld van het borstbeeld.

Jaarboek 2006

KMSKA, 215 p., € 30

Jan Cox: Profiel van een kunstenaarschap

Claire Van Damme, Herwig Todts, Valerie Verhack, e.a. KMSKA/Stichting Kunstboek, 360 p., € 45

In het voorjaar van 2008 stond het KMSKA in het teken van de Belgische kunstschilder Jan Cox (1919-1980). Cox speelde een belangrijke rol in de naoorlogse kunstgeschiedenis. Hij raakte o.a. betrokken bij de CoBRA-beweging. Na een periode in Boston (USA) keerde hij in 1974 terug naar België waar hij deel zou uitmaken van de kunstenaarskring rond de Antwerpse galerie 'De Zwarte Panter'. Deze publicatie is ontstaan vanuit het KMSKA en de Universiteit van Gent. Auteurs uit beide instellingen schetsen een profiel van de kunstenaar die Jan Cox was.

Publicaties uit 2007

Rik Wouters 1882-1926. Alle werken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Leen de Jong, Dorine Cardyn, Yolande Deckers, e.a. KMSKA/BAI uitgevers, 120 p., € 22

Rik Wouters werd net geen 34, maar het oeuvre dat hij naliet is één van de mooiste odes aan het leven en de liefde. Het KMSKA bezit ongeveer 110 werken van deze opmerkelijke kunstenaar. Wouters schilderde, modelleerde en schetste het leven zoals het zich rondom hem afspeelde. Zijn vrouw Nel is zijn favoriete model én een voortdurende inspiratiebron: op bed, ziek, lezend, naaiend, strijkend. De lezer krijgt alle kunstwerken van Wouters uit de verzameling te zien. In korte hoofdstukken belichten museummedewerkers zijn leven en werk. Ook de reactie van zijn tijdgenoten, het Brabants fauvisme en de schenkers van Wouters werken aan het KMSKA komen aan bod.

Je kan de publicaties telefonisch (03/224 95 13) via fax (03/ 248 08 10) of online bestellen.

Ga terug: Publicaties uit 2010 Lees verder: Publicaties uit 2006

   

share

Publicaties

 • James Ensor (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  James Ensor

 • Het KMSKA. Een geschiedenis 1810 – 2007 (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Het KMSKA. Een geschiedenis 1810 – 2007

 • Het Museumboek (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Het Museumboek

 • Jan Cox. Profiel van een kunstenaarschap (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Jan Cox. Profiel van een kunstenaarschap

 • Constant Permeke, Gustave De Smet, Frits Van den Berghe (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Constant Permeke, Gustave De Smet, Frits Van den Berghe

 • Praten met portretten (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Praten met portretten

 • Rik Wouters Alle werken uit het KMSKA (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Rik Wouters Alle werken uit het KMSKA

 • Rubens doorgelicht. Meekijken over de schouder van een virtuoos (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Rubens doorgelicht. ...

 • Voorbeeldige Busten. Het borstbeeld in de Nederlanden (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Voorbeeldige Busten. Het borstbeeld in de Nederlanden

 • Diepe Fontein (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Diepe Fontein

 • Goya, Redon, Ensor. Groteske schilderijen en tekeningen (klik om te vergroten; gebruik de escape toets om het venster te sluiten)

  Goya, Redon, Ensor. Groteske schilderijen en tekeningen

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50