Restauratie

print

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen doet meer dan zijn collectie tonen en onderzoeken. Het museum levert ook belangrijke inspanningen om zijn enorme kunstverzameling te bewaren voor toekomstige generaties.

Meer dan 15 jaar geleden startte het museum met het nazien, conserveren en restaureren van zijn kunstwerken. In april 1999 gingen twee restauratoren en een behoudsmedewerker aan de slag. Vandaag telt het restauratieatelier verschillende voltijdse medewerkers, enkele zelfstandige restauratoren en stageplaatsen waar tal van binnen- en buitenlandse studenten gebruik van maken.

Conserveren versus restaureren

  • Bij een conservatie stabiliseren de restauratoren de toestand van een werk. Ze doen dit over het algemeen met minimale ingrepen die meestal niet tot opzienbarende optische verbeteringen leiden, maar cruciaal zijn om de collectie voor de toekomst te behouden.
  • Een restauratie is meestal een zeer uitgebreide behandeling. De restauratoren kunnen daarbij oude vernissen en retouches verwijderen. Het resultaat is vaak spectaculair.
 

Het restauratieatelier van het museum draait ook tijdens de verbouwing op volle toeren. Een team van restauratoren werkt in een stevig tempo om de kunstwerken uit de collectie te conserveren en te restaureren. Verschillende restauraties worden mede mogelijk gemaakt dankzij de spelers van de Nationale Loterij en het Fonds Baillet Latour.

Afgeronde restauraties met de steun van de Nationale Loterij

2735_N
Het burgersalon van James Ensor

Lopende restauraties met steun van de Nationale Loterij

  • Portret van een kamprechter van Rogier van der Weyden
  • De leden van de Mechelse gilde van de grote kruisboog van de Meester van de Mechelse Sint-Jorisgilde
  • De hennentaster van een navolger van Pieter Aertsen

nationale-loterij-logo-360x209

  share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50