Tekstversie filmpje Zeven Sacramenten zijn terug

print

Zeven Sacramenten zijn terug

[De reportage start met een beeld van het drieluik De Zeven Sacramenten. Daarna zoomt de camera in op details in het kunstwerk.]

Reporter:

“Het drieluik van Rogier van der Weyden lijkt je binnen te leiden in een echte kerk, zoveel dimensie heeft het werk. De Zeven Sacramenten komen na de restauratie weer tot hun recht en symboliseren het leven van het begin tot het einde.

[Start interview met restaurator Griet Steyaert. Tijdens het interview worden nog details getoond van het werk.]

Griet Steyaert:

De Zeven Sacramenten beginnen links met het doopsel, het vormsel en de biecht. Op het middenluik, het belangrijkste een beetje op de achtergrond, de eucharistie en aan de rechterkant de priesterwijding, het huwelijk en ten slotte het laatste sacrament: de ziekenzalving.”

Reporter:

“Van der Weyden groeide op in Doornik en is in de 15de eeuw stadsschilder van Brussel. Hij is een van de Vlaamse primitieven die voor het eerst echte mensen en hun emoties laten zien. Meer nog dan Jan van Eyck.

[Opnieuw zoomt de camera in op de details, deze keer gaat het om de details die Steyaert tijdens het interview bespreekt.]

Griet Steyaert:

“Van Eyck schildert heel levensechte voorstellingen. Bij van der Weyden gaat het meer om theater, om de dramatiek die erin zit. Als je bijvoorbeeld kijkt naar die Christus die hier afgebeeld is, die lijkt gewoon een menselijke normale Christus. Maar als je gaat rekening houden met de grootte van de kerk, dan is die Christus met zijn armen gespreid eigenlijk ongeveer 20 meter breed. Iets wat eigenlijk helemaal niet kan. Maar het werkt perfect.”

Reporter:

"De triptiek is vanaf 20 september te zien in het nieuwe museum M in Leuven op de tentoonstelling De passie van de meester."
 

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50