Terwijl wij het museum renoveren, reizen onze topstukken de hele wereld rond. Volgende bestemming: het prestigieuze Kunsthistorisches Museum in Wenen. Daar schittert een klein maar erg kostbare schilderij. De Madonna bij de fontein van Jan van Eyck.

Jan van Eyck: "Als ik kan"

‘Als ich can’ of ‘Zo goed als ik kan’. Dat is de lijfspreuk van Jan van Eyck én de titel van de tentoonstelling in Wenen. Onderaan het werk, op de gemarmerde lijst van de Madonna bij de fontein bracht hij deze spreuk aan. Daaronder zijn handtekening: ‘Ioh(ann)es de Eyck, heeft me vervaardigd en voltooid in het jaar 1439’.

Madonna bij de fontein

Op het schilderij houdt Maria haar pasgeboren zoon innig vast. Ze staan voor een afgesloten tuin. Het tafereel stond in die tijd icoon voor troost en geborgenheid. Van Eyck gebruikte stralende kleuren. Zo draagt Maria een opvallende blauwe mantel. Symbool voor koninklijke status en trouw. Het schilderij zit werkelijk vol met symboliek. De fontein? Die staat daar uiteraard niet zomaar. Deze staat symbool voor Maria als levensbron.

 

De tentoonstelling "Als Ich Can" loopt tot en met 20 oktober 2019.