Aanbidding door de koningen

print

Peter Paul Rubens
Siegen 1577 - Antwerpen 1640
1624
olieverf op paneel
447 x 336 cm
Inventarisnummer 298

Een kleurrijke stoet komt de ruïne van een antiek gebouw binnen. Rechts toont Maria haar pasgeboren kind aan de drie koningen die hun knechten, soldaten, paarden en kamelen hebben meegebracht. Ze staat niet centraal, maar trekt toch de aandacht omdat de koningen en hun gevolg zich naar haar toe keren. Gaspar knielt en offert wierook. De oude Melchior, met zijn rode mantel, schenkt goud en de Moorse koning Baltazar, getooid met een tulband, mirre. Samen staan ze symbool voor alle landen en geslachten die van de geboorte van de Messias afwisten. Met hun geschenken eren ze hem als God, koning en mens.
Na een lange periode in het buitenland keert Peter Paul Rubens begin 17de eeuw terug naar Antwerpen. Hij wordt één van de meest gevierde en gevraagde kunstenaars van zijn tijd. In de jaren 20 kreeg hij veel bestellingen voor grote reeksen en belangrijke altaarstukken. De aanbidding door de koningen schilderde hij in opdracht van Matthias Yrsselius, abt van de Antwerpse Sint-Michielsabdij.

Symboliek

Met dit werk realiseert Rubens een complex symbolisch geheel. De klassieke zuil verwijst naar het geruïneerde paleis van David. Uit zijn geslacht werd de Messias, volgens de Bijbel, geboren. De os staat voor het geloof. Alerte toeschouwers zien rechts bovenaan een spin in haar web: symbool voor het kwaad dat Jezus de Verlosser overwinnen zal.

In 2008 was dit schilderij het onderwerp van een uitgebreide studie van het KMSKA.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50