Bezoek van Albrecht Dürer in Antwerpen

print

Henri Leys
Antwerpen 1815 – Antwerpen 1869
Olieverf op paneel
140x210 cm
Inventarisnummer 2198

Op zondag 19 augustus 1520 trok de Onze-Lieve-Vrouweprocessie door de Antwerpse straten. Met veel aandacht volgde de beroemde kunstenaar Albrecht Dürer de optocht. Nauwkeurig noteerde hij alles in zijn reisdagboek. Van de mensenmassa, de feeststemming en de prachtige kledij tot de praalwagens met taferelen uit de Bijbel of het leven van de heiligen.
Eeuwen later inspireerde dat dagboekfragment Henri Leys toen hij Bezoek van Albrecht Dürer in Antwerpen schilderde. Vanonder de luifel van herberg ‘ Engelenborch’ in de Antwerpse Wolstraat ziet Dürer de gilde van de voetboogschutters ingetogen voorbijtrekken. Zijn kostbare mantel en zijn lange gekrulde haren springen meteen in het oog. Zijn Antwerpse collega Quinten Metsijs geeft hem uitleg bij het spektakel terwijl filosoof Desiderius Erasmus iets aanwijst aan Agnes Frey, Dürers vrouw. De dienstmeid Susanna, die het echtpaar vergezelde, staat met een kind middenin het schilderij en keert de toeschouwer de rug toe.

Nostalgische terugblik

Als een historicus reconstrueerde Leys een dag uit Dürers verblijf in de Scheldestad. Toch klopt zijn voorstelling niet helemaal. Metsijs en Erasmus waren immers niet aanwezig op de processie. Dit is dan ook geen historisch verantwoord schilderij, maar een nostalgische terugblik op het rijke intellectuele en artistieke leven in Antwerpen aan het begin van haar gouden eeuw.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50