Bloemen en vruchten

print

Frans Snijders
Antwerpen 1579 – Antwerpen 1657
olieverf op doek
165 x 233 cm
Inventarisnummer 893

De Antwerpse schilder Frans Snijders was een belangrijk vertegenwoordiger van de dierenschilderkunst en het barokke stilleven. Hij bracht het thema van de voorraadkamers, dat na de markt- en keukenscènes populair werd, tot een hoogtepunt.
Een rijke voorraad fruit, groenten en noten ligt verspreid over manden en sierlijke schalen, op tafel en op de grond. Het fruit, gekweekt in de boomgaarden van de rijken, symboliseert het ge√Įdealiseerde landleven. Groenten hoorden eerder bij de maaltijd van de boer, met uitzondering van asperges en artisjokken. De abrikozen, perziken, kweeperen, aardbeien, mispels en druiven lijken net geoogst. Iets wat eigenlijk onmogelijk is. Ze groeien en rijpen immers niet op hetzelfde moment. Een stilleven, in de letterlijke betekenis van het woord, is dit tafereel niet. Drie dieren zetten de kamer behoorlijk op stelten. Een papegaai snoept van de druiven en het aapje onderaan links steelt een mand met hazelnoten. Net als eekhoorns waren apen en papegaaien favoriete troeteldieren van rijke burgers. De hond komt grommend onder de tafel uit. Hij moest de levensmiddelen bewaken, maar dat is hem helaas niet gelukt.

Recyclage

Snijders recycleerde vaak zaken die hij eerder ook al eens met succes had uitgebeeld. Zo komt het stelende aapje ook in enkele van zijn andere schilderijen terug, net als de fles met rozen uiterst links en de rieten manden op tafel. 

Terug naar het overzicht 
 

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50