Christus met zingende en musicerende engelen

print

Hans Memling
Seligenstadt 1433 - Brugge 1494
olieverf op paneel
164 x 212 cm
Inventarisnummer 778 - 780

Tegen een gouden achtergrond, omringd met donkere wolken, verschijnt Christus omgeven door engelen. Op zijn kraag staan de woorden 'Agyos Otheos' of heilige God. De drie edelstenen op zijn mantelspeld verwijzen naar de Heilige Drievuldigheid: de Vader, de Zoon en de Geest. Met zijn kroon en kristallen bol met bovenaan een kruis, is hij heerser van het christelijke rijk op hemel en aarde. Rondom hem musiceren en zingen tal van engelen. De instrumenten die ze bespelen, geven een mooi overzicht van het 15de-eeuwse instrumentarium. Van een psalterium, uiterst links, tot een vedel, uiterst rechts.
De Duitse Hans Memling, die deze Christus met zingende en musicerende engelen schilderde, bracht het grootste deel van zijn carrière in Brugge door. Zijn stijl en techniek sluiten bijgevolg naadloos aan bij de 15de-eeuwse Zuid-Nederlandse schilderkunst. Met recht en rede wordt Memling tot vandaag als één van de grote Vlaamse primitieven beschouwd.

Laatste fragment

Ondanks hun indrukwekkende afmetingen zijn deze drie panelen slechts fragment van wat ooit een reusachtig altaarstuk was. Het retabel sierde het hoogaltaar van de kloosterkerk Santa Maria la Real in het Spaanse Nájera. Het was een van de belangrijkste opdrachten die Memling ooit gekregen heeft. Jammer genoeg zijn de andere retabelstukken intussen verloren gegaan.

Sinds 2001 werkt het KMSKA, onder het oog van de bezoeker, aan de restauratie van dit topwerk. Tijdens de sluiting van het museum zullen de restauratoren het project voltooien.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50