Cleopatra laat gif proeven door ter dood veroordeelde gevangenen

print

Alexandre Cabanel
Montpellier 1823 - Parijs 1889
1887
olieverf op doek
165 x 290 cm
Inventarisnummer 1505

Als femme fatale van de antieke oudheid spreekt Cleopatra al lang tot de verbeelding. Ze heerste over een machtig rijk en had een verhouding met Julius Caesar en diens opvolger Marcus Antonius. Na de Slag van Actium pleegde ze zelfmoord.
Net als heel wat 19de-eeuwse schrijvers en kunstenaars liet de Franse schilder Alexandre Cabanel zich door haar inspireren. Hij leefde dan ook in een periode van egyptomanie. Archeologische ontdekkingen, studies en reizen maakten de antieke Egyptische cultuur ongekend populair.
Op dit doek ziet de Egyptische vorstin Cleopatra hoe haar dienaars een gif uittesten op enkele gevangenen. Ze zit in een luxueus decor, versierd met dierenhuiden, doeken en planten. Aan haar voeten ligt een luipaard, symbool voor koninklijke macht. Een dienares wuift haar koelte toe.
Cabanel werkte deze scène erg precies uit, met veel kleurrijke details. Voor de gruwel op de achtergrond gebruikte hij kleine figuren in een wazige omgeving. Dit werk is een schoolvoorbeeld van 'l'art pompier', de academische salonschilderkunst uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Boekenkennis

Voor dit werk baseerde Cabanel zich op afbeeldingen uit boeken over het oude Eygpte. Hij combineerde fantasie-elementen, zoals het gewaad en de sluiers van Cleopatra, met historisch correcte gegevens. Voor het gebouw links haalde hij inspiratie bij de tempels van Philae en Edfoe.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50