De dans der bruid

print

Pieter Bruegel I
(Breda) 1526/ 1530 - Brussel 1569
olieverf op paneel
119,5 x 168,5 x 0,7 cm
Inventarisnummer 973

Een wirwar van dansende figuren die 'zot' lijken te draaien in bewegingen zonder begin of eind. Vanaf het midden van de 16de eeuw verschijnen naast voorstellingen van hardwerkende boeren ook taferelen als De dans der bruid. Met boeren die feesten, dansen, luieren en zondigen, lijnrecht tegen de toen heersende 'burgerlijke deugden' van hard werken, godsvrucht en beschaving in. In dit schilderij laten de personages zich helemaal gaan. Hun wilde dans lijkt in niets op de dans van de welgestelde burgerij. Ze zwaaien met armen en benen en houden feesten in openlucht. Compleet ongepast, zo vonden de stijve burgers die kunstwerken als deze gretig bestelden. Als voorstelling van een andere wereld, bij wijze van waarschuwing, berisping of bevrijding.
Veel van deze boerentaferelen gaan terug op voorbeelden van Pieter Bruegel I. Dit schilderij is een vrij getrouwe kopie van het origineel van Pieter I dat zich in het Detroit Institute of Arts bevindt.

Waar is de bruid?

De groene, witte en rode kleuraccenten in het schilderij versterken de indruk dat er iets beweegt. Ze gunnen de blik van de toeschouwer nauwelijks rust. Die blijft dan ook mee ronddansen, op zoek naar de hoofdfiguur, de bruid, die nauwelijks te vinden is. Een tip voor de oplettende kijker: ze draagt een zwart kleed en haar kapsel is, anders dan dat van de andere vrouwen, niet bedekt.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50