De intrige

print

James Ensor
Oostende 1860 - Oostende 1949
1890
olieverf op doek
89,5 x 149 cm
Inventarisnummer 1856

Als schilder van bizarre, groteske scènes is James Ensor een pionier van de moderne kunst. Met De intrige schilderde hij één van de mooiste maskerades uit zijn oeuvre. Daar waar maskers het ware gelaat van hun dragers meestal verbergen, werken ze bij Ensor net andersom. Vanaf 1880 gebruikte de 'peintre des masques'vermommingen om de innerlijke kwaadaardigheid van zijn personages te onthullen.
Hier heeft een vrouw een man aan de haak geslagen. Ze houdt een boeketje bloemen vast. Het tweetal is net getrouwd. Sinistere maskers omcirkelen het paar. Een boerse vrouw draagt op haar schouder een pop die op een dood kind lijkt. Ze wijst de man in het midden aan. Een doodskop met losgeslagen onderkaak slaat het tafereel gade. Het lot van de bruidegom is onzeker. Felle, agressieve kleurcontrasten en ruwe, nerveuze borstelstreken versterken de akelige sfeer.

Mislukt huwelijk

Sommige kunsthistorici zien dit werk als Ensors persoonlijke visie op het huwelijk. De bruid neemt de bruidegom beet, die laatste kan nergens heen. Volgens Ensorkenner Libby Tannenbaum verwijst De intrige naar het mislukte huwelijk van Ensors zus Mitche met een Duits-Chinese kunsthandelaar en de geboorte van hun dochter Alexandrine. Maar die bruiloft had plaats in 1892, terwijl het schilderij dateert uit 1890. Al kan Ensor het natuurlijk wel verkeerd gedateerd hebben om zijn critici en kijkers te misleiden.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50