De maaltijd

print

Henri De Braekeleer
Antwerpen 1840 - Antwerpen 1888
olieverf op doek
96 x 121 x 7 cm
Inventarisnummer 2820

In dit overladen interieur verenigt de 19de-eeuwse Antwerpse schilder Henri De Braekeleer enkele prachtige stillevens rondom een jonge vrouw die aan tafel zit. We zien meubels, bloemstukken, schilderijtjes van de kunstenaar zelf en spullen uit de huisraad van zijn ouderlijke woonst. Een orgie voor het oog die ontstaat door de stampvolle compositie en het feest van licht en kleur. De Braekeleer had er duidelijk plezier in om al die verschillende stoffen, materialen en vormen gedetailleerd weer te geven.
Met De maaltijd of Het nagerecht - de oorspronkelijke titel van het schilderij - maakte de kunstenaar een wending in zijn oeuvre. Vooral de zonnige toon van het werk is nieuw. Tal van witte motieven benadrukken de helderheid van het geheel. De schilder streeft naar een versmelting van licht en kleur. Toch wil hij meer doen dan simpelweg registreren wat hij ziet. Met zijn kunstwerken wil De Braekleer in de eerste plaats de po√ęzie van het alledaagse leven openbaren.

Herhaling

De vrouw die De Braekeleer aan de centrale tafel plaatst, is Elisabeth of Betsy, zijn jongste zus. Ze steekt een sinaasappelpartje in haar mond. Aandachtige toeschouwers kunnen zien hoe deze pose zich in een schilderijtje dat de muur siert, herhaalt.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50