De oestereetster

print

James Ensor
Oostende 1860 - Oostende 1949
1882
olieverf op doek
240 x 185 x 9 cm
Inventarisnummer 2073

Dit is één van de belangrijkste werken uit de rijke Ensorcollectie van het KMSKA. We zien een zonnige eetkamer, een tafel gedekt voor twee en een jonge vrouw die op het punt staat om een oester te verorberen. Met De oestereetster schilderde de jonge James Ensor een vervolg aan de reeks die hij Het burgersalon doopte. Een serie waarmee hij momenten uit het leven van de kleinsteedse burgerij vastlegde. Hier ging hij met lichte kleuren aan de slag. De rode, gele en oranje tinten versterken de illusie van zonneschijn.
In 1882 wou Ensor met De oestereetster deelnemen aan de driejaarlijkse tentoonstelling in Antwerpen. De organisatie weigerde het werk. Net als 'L'Essor', een tentoonstellingsvereniging met oud-leerlingen van de Brusselse academie. De kunstkringen van toen waren nog niet klaar voor Ensors genie. Daarom stichtten hij en enkele vooruitstrevende leden van 'L'Essor' de progressieve kunstkring 'Les XX'. Bij hen vond het werk wel een gul onthaal.

Controversieel

Eind 19de eeuw zorgde deze schijnbaar vredige oestereetster voor heel wat beroering. Toeschouwers vonden de jonge vrouw die geniet van de goede dingen des levens - edele wijn en oesters - ongepast. Temeer omdat oesters de liefdeslust zouden aanwakkeren en het vrouwelijke geslachtsorgaan symboliseerden.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50