De dauphin Frans, zoon van Frans I

print

Jean Clouet
Brussel 1470/ 1490 - Parijs 1540
olieverf op paneel
16 x 13 cm
Inventarisnummer 33

Een kleine kroonprins van vier, hoogstens vijf, jaar oud. Uit zijn gezichtje spreekt naast kinderlijke onschuld vooral koninklijke waardigheid. Het was de portret- en hofschilder Jean Clouet die De dauphin Frans, zoon van Frans I zo subliem schilderde. Hij deed dat in de vroege jaren 20 van de 16de eeuw. Met een enorm gevoel voor detail en verfijning ging hij te werk. Het heldere licht verspreidt zich egaal over het gelaat van de koningszoon. Opvallend is de fijne tekening van de blonde haren en de veertjes op zijn hoed. Het donkergroen op de achtergrond versterkt het goudgeel en het rood in de kleren van de prins. Vooral het contrast met zijn bleke gezichtje is enorm.

In het krijt

De van oorsprong Brusselse Jean Clouet is beroemd om zijn portrettenreeks van prinsen en prinsessen, narren en ridders, hovelingen en eredames in zwart en rood krijt. Rond 1500 week hij uit naar Frankrijk waar hij hofschilder werd van François d'Angoulême, de toenmalige Franse koning.
Clouet had deze vergeten, jonggestorven koningszoon - de dauphin werd slechts 18 jaar - al eens eerder uitgebeeld in een krijttekening met het opschrift 'Mnsr.le daulfin Filz du Roy Francois', 'Meneer de kroonprins zoon van koning François', dus. Het is dankzij deze tekening dat de Franse kunsthistoricus J. Moreau-Nélaton hem in 1901 als schilder van dit werk kon identificeren. Voordien waren de meningen verdeeld.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50