De strijkster

print

Rik Wouters
Mechelen 1882 - Amsterdam 1916
1912
olieverf op doek
108,5 x 124,8 x 2,2 cm
Inventarisnummer 1932

De strijkster is één van de bekendste werken van kunstschilder en beeldhouwer Rik Wouters. Het is een beeld van zon, warmte en licht in het huis van de schilder. Met een zinderende levensvreugde verrijkt Wouters op dit werk zijn directe omgeving. Bij hem ziet het dagelijkse leven er altijd mooi en aangenaam uit. De natuur was voor hem een belangrijke inspiratiebron. Als impressionist zag hij de waarneming van die natuur als een constante uitdaging. Alle aspecten van het leven dat zich rondom hem afspeelde, schilderde, boetseerde en tekende hij.
Ongecompliceerd kijkt Wouters vrouw Nel op van het strijkwerk. Zij is de blikvanger van het schilderij. Naast haar zien we de mand met strijkgoed, een koperen lamp, een vaas met bloemen en een glazen stolp op de schouw. Voorwerpen die het intense licht, dat alles doet vibreren, vangen en weerkaatsen. In het kleurenspel onderscheiden we subtiele variaties van zacht geel, verbleekt roze en watergroen.

Baron schenkt Wouters

Nergens kan je zoveel werken van Rik Wouters bewonderen als in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Het museum bezit maar liefst 13 schilderijen, 8 beelden, 36 tekeningen en aquarellen en enkele curiosa van de moderne meester. Het was baron Ludo van Bogaert, een goede vriend van deze strijkende Nel, die het museum zijn unieke collectie schonk. Tijdens de renovatie van het KMSKA verhuist de Wouterscollectie van het museum naar de geboorteplek van de kunstenaar: de stad Mechelen. Daar opent in september 2011 een (tijdelijk) Museum Rik Wouters.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50