Diepe fontein

print

Cristina Iglesias

Centraal op het museumplein trekt de Diepe fontein van de Spaanse beeldhouwster Cristina Iglesias de aandacht van groot en klein. In een cyclus van ongeveer 64 minuten loopt de fontein, die er geen is, helemaal vol en opnieuw leeg. Ze staat voor tijd en getijden, komen en gaan, geven en nemen, maar ook voor rust. Dat is immers de reden waarom heel wat passanten er steevast even halt houden. Bij het langzaam weg- en terugvloeien van het water kom je tot rust.
Met de heraanleg van het museumplein wilde het architectenduo Robberecht en Daem buiten het museum een voorsmaakje geven van wat er binnenin, voorbij de hoge drempel van de museumtrappen, aan kunstschatten te bewonderen valt. Beelden van de Antwerpse Josué Dupon en enkele koppen van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin kregen een prominente plek op het plein. De kronkelende zitbank rechts van het museum is van de hand van modeontwerpster Ann Demeulemeester. De bank benadrukt de plek van ontmoeting die het plein is. Uiterst links spreekt de plaquette van de V-bommen uit WOII het collectieve geheugen van de Antwerpenaar aan.

Onthullende reflectie

Helemaal leeg onthult de fontein een bodem die bestaat uit een afgietsel van eucalyptusbladeren. Eenmaal volgelopen reflecteert ze de imposante gevel van het KMSKA. Net als de huizen, de bomen, de trams, de wagens en al wie haar passeert.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50