Dromerij

print

Rik Wouters
Mechelen 1882 - Amsterdam 1916
(1907)
brons
192 x 55 x 88 cm
Inventarisnummer 2056

Een vrouw is in gedachten verzonken. Haar linkervoet komt naar voren en steunt losjes op de grond terwijl de rest van haar lichaam naar achteren neigt. Ze straalt een en al innerlijke rust uit. In dit beeld legt Rik Wouters de nadruk op de plastische rondingen van zijn model. Over de ganse oppervlakte van haar lichaam kan je ruwe impressionistische toetsten onderscheiden. Op vele plaatsen zijn de afdrukken van mes en duim duidelijk zichtbaar.
Nadat hij Dromerij in klei had geboetseerd, maakte Wouters er een afgietsel van in gips. Met dat gispen exemplaar dong hij in 1907 mee naar de Goderlacheprijs. Die gaf een jonge kunstenaar de kans om drie jaar lang buitenlandse reizen te maken. Een mooie trofee die hij net niet won.
Dromerij is een uniek beeldhouwwerk. Wouters heeft er maar één brons van gemaakt. Samen met dat brons heeft het museum ook het originele gips in zijn bezit.

Terugkerende muze

Wouters volgde een opleiding beeldhouwen in Mechelen en in Brussel. Tijdens die opleiding moest hij veel tekenen. Iets wat hij zijn hele leven is blijven doen. Deze dromende dame verwerkte hij niet alleen in een beeld, maar ook in tal van schilderijen, aquarellen en tekeningen. Het is Nel, Wouters' vrouw, muze en geliefde model, die hij steevast in toevallige houdingen en vluchtige momenten vereeuwigde.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50