Eva

print

Lucas Cranach I
Kronach 1472 - Weimar 1553
olieverf op paneel
86 x 65 cm
Inventarisnummer 5048

Lucas Cranach I ontleent zijn naam aan Kronach, zijn geboortestad in het Zuid-Duitse Frankenland. Toch bracht hij het grootste deel van zijn leven door in het stadje Wittenberg, aan de Elbe. Hij was een veelzijdig en welgesteld man. Hij bezat een apotheek, een drukpers en een boekhandel waar hij zijn prenten verkocht. Ook werd hij verschillende keren tot burgemeester van Wittenberg verkozen. Daarnaast vond hij de tijd om een bloeiend schildersatelier te leiden en werd hij hofschilder van de keurvorst van Saksen, Frederik de Wijze. Die laatste heeft hem in de adelstand verheven.
Cranach is bekend om zijn sensuele vrouwennaakten zoals deze Eva. Met haar amandelvormige, half toegeknepen ogen kijkt ze voor zich uit terwijl de duivelse slang haar overtuigt om een hapje van de appel, de verboden vrucht, te nemen. Deze Antwerpse Eva neemt dezelfde houding aan als andere Eva’s van Cranachs hand. Terwijl zij vergezeld worden door Adam is het niet zeker of de Eva van het Koninklijk Museum ooit een partner heeft gehad.

Slangensignatuur

Naast het Bijbelse serpent kronkelt er op de boomtak ook een gevleugelde slang. Zij maakte deel uit van het wapenschild van Cranach en groeide uit tot zijn huismerk en dat van zijn schilderende familie. 

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50