Groentemarkt

print

Joachim Beuckelaer
Antwerpen ca. 1530 - Antwerpen ca. 1574
1567
olieverf op paneel
149 x 215 cm
Inventarisnummer 5045

Drie handelaars hebben hun koopwaar uitgestald in rieten manden en aardewerken schalen. Van kolen, witlof, artisjokken en braambressen tot augurken, hazel- en walnoten. Marktscènes met overweldigende hoeveelheden groenten en fruit waren midden 16de eeuw erg populair. De Amsterdamse kunstschilder Pieter Aertsen creëerde het genre. Dankzij zijn virtuoze neef en leerling Joachim Beuckelaer, die ook deze Groentemarkt schilderde, bleef het tot de 17de eeuw erg in trek. De tijdsgeest van de renaissance en het humanisme sloot dan ook nauw aan bij het nieuwe genre. Net als keukenstukken en stillevens getuigden marktscènes van de vernieuwde interesse in de natuur, het dagelijkse leven en de realiteit.
Toch is dit werk niet helemaal realistisch. Zo konden de groente- en fruitsoorten die we zien nooit op hetzelfde moment geoogst en verkocht worden. Er zit dus meer achter, maar wat?

Zedeloos

We zouden de overvloed kunnen zien als het bewust uitstallen van weelde of als een vermaning tegen zedeloos gedrag. Omwille van hun smaak en vorm zijn veel van de voorgestelde vruchten volkse metaforen voor liefde, erotiek en seksualiteit. Ze tillen het verhaal naar een ander niveau. De ietwat oudere vrouw rechts koppelt het jonge fruitverkoopstertje aan de vogeljager links. Zijn beroep geeft zijn ware identiteit als 'vrouwenjager' prijs.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50