IJsvermaak

print

Jan Griffier I
Amsterdam 1645 - Londen 1718
olieverf op koperplaat
49 x 64 cm
Inventarisnummer 867

Tussen 1550 en 1850 waren de winters in onze contreien buitengewoon streng en de zomers relatief koel. Weerkundigen noemen deze periode terecht de ‘kleine ijstijd’. Dankzij sneeuwlandschappen en ijsgezichten van Hollandse schilders als Jan Griffier I kunnen we ons een beeld vormen van de ijskoude winters die ons vandaag bespaard blijven.
In IJsvermaak kleurt de lucht grijs en roze. Het vriest dat het kraakt. Jong, oud, arm en rijk zijn massaal vanuit de stad naar de bevroren vijver gekomen om zich op het ijs te begeven. Overal zwieren mensen heen en weer. Anderen sleeën. Een rijke familie maakt een pleziertochtje in een arrenslee. Links kan je een ijsschuit zien waarmee enkele figuren ijszeilen. Vooraan doet een man zijn schaatsen aan. Een andere heer draagt een kolfstok, voorloper van de golfstok. Het kolfspel was in die tijd zo populair dat het heel het jaar door gespeeld werd, ook in de winter op het ijs. Aan de rand van de vijver staan kleine stalletjes met allerhande lekkernijen.

Op glad ijs

De vrieskou lijkt best leuk, maar heeft ook onaangename gevolgen. Rechts gaat een vrouw met een mand vol eieren hard onderuit. Enkele schaatsers helpen haar overeind. Bovendien hebben heel wat mensen lange stokken bij waarmee ze zich kunnen redden als ze door het ijs zakken. Ze bevinden zich immers op glad ijs.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50