Inscheping in Calais

print

James Joseph Jacques Tissot
Nantes 1836 - Nantes 1902
olieverf op doek
146,5 x 102 x 1,7 cm
Inventarisnummer 1406

De Franse kunstenaar James Tissot schilderde deze Inscheping in Calais als onderdeel van L'étrangère, een onafgewerkte serie die op haar beurt thuishoort in La femme à Paris. Met dit 'beeldverhaal' haakte hij in op de geest en de charme van de 'Parisienne'. Parijse vrouwen uit diverse milieus, voorgesteld in uiteenlopende situaties en handelingen, zijn het onderwerp van deze schilderijenreeks. Naast societydames voerde Tissot daarbij ook winkeljuffen en circusacrobates op. Zij hadden één ding met elkaar gemeen. Ze waren allemaal verstrikt in de onophoudelijke drukte van de Franse lichtstad.
Hier daalt een elegante vrouw de loopbrug van een schip af. De kleren die ze draagt beantwoorden perfect aan de mode van haar tijd. De zeemannen en arbeiders die haar omringen, kunnen hun blik niet van haar afhouden. Zelf kijkt ze uitdrukkingsloos voor zich uit.

Onsterfelijke muze

In 1871 was Tissot actief in de Parijse commune, een revolutionaire regering die heerste over Parijs. Na de val van de commune trok hij naar Londen. Daar leerde hij Kathleen Newton kennen. Zij werd zijn muze en zou van dan af model staan voor het merendeel van zijn schilderijen. Toen zij in 1882 stierf, keerde Tissot als een gebroken man terug naar Parijs. Daar bleef hij werken met de foto's die hij van zijn geliefde muze gemaakt had. Ook in het bevallige hoofdpersonage op dit werk komen Newtons gelaatstrekken terug.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50