Jacopo Pesaro, bisschop van Paphos, door paus Alexander VI Borgia voorgesteld aan de heilige Petrus

print

Titiaan
Pieve di Cadore 1477 - Venetië 1576
olieverf op doek
147,8 x 188,7 x 2,5 cm
Inventarisnummer 357

In 1502 heroverde Jacopo Pesaro, bisschop van Paphos - nu Cyprus - en bevelhebber van de pauselijke vloot, het eiland Santa Maura van de Turken. Een militaire triomf die hij liet vereeuwigen in dit werk. Giovanni Bellini, in die tijd de belangrijkste kunstenaar van Venetië, ontwierp de compositie. Titiaan werkte het schilderij verder uit. Als grootmeester van de Italiaanse renaissance oefende hij een enorme invloed uit op zijn tijdgenoten, maar ook op kunstenaars van latere generaties zoals Rubens en van Dyck.
Met een beschermend gebaar beveelt paus Alexander VI de knielende Jacopo Pesaro bij de heilige Petrus aan. Die laatste antwoordt met een zegening. Aan zijn voeten liggen de sleutels van de hemel. De banier die Pesaro vasthoudt, draagt zijn wapenschild en dat van de paus. Net als de helm vooraan en de galeien op zee verwijst deze vaandel naar zijn recente overwinning.

Liefde voor God

In het reliëf op de sokkel van Petrus zien we Cupido. Hij schiet zijn pijl van goddelijke liefde naar de vrouw rechts: Venus-Victrix, symbool van overwinning, vrede en deugd. Tegelijkertijd keert hij zich af van de aardse en lichamelijke liefde die het koppeltje en de mannen met druiven aan zijn linkerzijde uitbeelden. Dit allegorische tafereel toont aan hoe Pesaro door zijn liefde voor God de zege op Santa Maura behaalde. Liefde, zo weten we ook vandaag nog, overwint immers alles.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50