Judit

print

Jan Massijs
Antwerpen 1509 - Antwerpen 1575
olieverf op paneel
115 x 80 cm
Inventarisnummer 5076

De Bijbelse Judit houdt het hoofd van Holofernes stevig vast. Het zwaard in haar rechterhand suggereert de gruweldaad die ze net heeft verricht. Om het joodse volk van de ondergang te redden, trok ze naar het kamp van de Assyrische bezetter. Daar verleidde ze Holofernes, de generaal van de Nabuchodonozor. Ze voerde hem dronken en hakte zijn hoofd af. Terwijl buiten de tent paniek uitbreekt, is Judit één en al rust.
Net als zijn broer Cornelis werkte Jan Massijs lange tijd in het atelier van zijn vader, de legendarische Quinten Metsijs. Zijn vroege werk sloot nauw aan bij het oeuvre van die laatste. Later zou Jan zijn eigen weg gaan, letterlijk en figuurlijk. In 1544 wordt hij uit Antwerpen verbannen omwille van zijn band met gereformeerde ketters. Zijn ballingschap brengt hem naar Frankrijk en Noord-Italië waar hij in contact komt met de Franse en de Italiaanse renaissancekunst. In zijn rijpere periode brengt hij die buitenlandse invloeden en zijn Vlaamse natuurgetrouwe stijl op passende wijze samen.

Joodse heldin

Met dit werk beeldde Jan Massijs een populair verhaal uit het Oude Testament uit. De joodse heldin offerde zich op voor haar gemeenschap. Ze stond symbool voor het geloof in de mens die zelf de touwtjes in handen neemt. Tal van renaissance- en barokkunstenaars als Botticelli, Caravaggio en zelfs Rubens haalden inspiratie uit haar gruwelijke heldendaad.

Terug naar het overzicht

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50